AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA NOKTIMA, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Neke su bezazlene, a neke ukazuju na bolesti, pa čak i rak!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

AKO PRIMETITE OVE PROMENE NA NOKTIMA, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Neke su bezazlene, a neke ukazuju na bolesti, pa čak i rak!

Život -

Nokti često reflektiraju naše zdravstveno stanje. Promene na noktima poput dekolorizacije ili zadebljanja mogu biti znak zdravstvenih problema uključujući bolesti srca, pluća, jetre i bubrega, stanja poput anemije ili pak dijabetesa.

Naučnici s američkog Instituta za dermatologiju napominju kako su ovo simptomi koje ne smete ignorisati.

Suvi, ispucali ili lomljivi nokti

Ova pojava je uobičajena i postoji nekoliko mogućih uzroka. Može biti zbog preteranog potapanja u vodu, zbog preterane upotrebe odstranjivača laka za nokte, učestalog pranja suđa bez rukavica... Drugi mogući uzroci su izloženost hemikalijama, ali i starenje. Ipak, ako vam se nokti često lome ili listaju, može se raditi i o usporenom radu štitne žlezde. Problem pokušajte rešiti kremom jer nokti upijaju baš kao i koža, a losion će sprečiti dalje isušivanje.

Nokat koji se na vrhu zaokružen prema dole

Ako vam vrhovi prstiju natiču, a nokat se savine i zaokruži prema vrhu jagodice - obratite se lekaru, jer to možda znači da imate problema s bubrezima. Takođe, uzrok mogu biti i plućne bolesti.

foto: Profimedia

Bele mrlje

Mnogi misle kako bele mrlje indiciraju nedostatak kalcijuma, no to obično nije slučaj. Naime, bele mrlje ne treba da vas brinuti. Često su rezultat manjih udaraca i nemaju veze s kalcijumom. Ipak, ponekad bele mrlje mogu biti posledica nedostatka cinka u organizmu, gljivične infekcije ili alergijske reakcije.

Horizontalne brazde

Obično se radi o traumi, ali može biti reč i o ozbiljnoj bolesti, no tada će vam se ovo pojaviti na više noktiju istovremeno. Naime, kada se telo bori protiv bolesti umesto da brine o rastu noktiju - štedi energiju za važnije stvari. Poprečne brazde mogu biti posledica reumatoidnog artritisa ili reakcija na korišćenje nekog leka.

Vertikalne brazde

To je obično normalan znak starenja. Baš kao i bore na licu, 'bore' dobijate i na noktima.

Izgriženi nokti

Grickanje noktiju uobičajena je navika, no konstantno griženje noktiju i kožice oko noktiju mogao bi biti znak opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Problem pokušajte rešiti stavljanjem neke gorke supstance na nokte.

foto: Profimedia

Udubljeni nokti

Vrlo tanki nokti koji imaju konkavni oblik uglavnom upućuju na nedostatak gvožđa, odnosno anemiju. Isto je sa vrlo bledim noktima.

Bledi nokti

Vrlo bledi nokti mogu takođe biti znak anemije, ali i problema s jetrom ili srcem.

Malene udubljene tačkice na noktima

Obratite se lekaru jer to može biti znak da imate psorijazu.

Tamne pruge ili bolna izraslina

Odmah se obratite lekaru, jer je vrlo moguće da imate melanom.

Žuti nokti

Žuti nokti, izuzev onih kod pušača, najčešće su posledica gljivične infekcije i ako se ne leči na vrijeme može uzrokovati zadebljanje na noktima. U retkim slučajevima mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom, bolesti pluća, dijabetesa i psorijaze.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Jutarnji, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track