OTKRIVEN RAZLOG ZABRANE POSETA KBC Dragiša Mišović: Medicinska sestra obolela od malih boginja
Foto: Marina Lopičić

ZARAZA

OTKRIVEN RAZLOG ZABRANE POSETA KBC Dragiša Mišović: Medicinska sestra obolela od malih boginja

Život -

Ukinuta je trodnevna zabrana poseta u KBC „Dragiša Mišović“ koja je bila na snazi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, zaposlena nije radila nekoliko dana pre izbijanja morbila

Zabrana poseta u Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu više nije na snazi, a razlog trodnevne zabrane bio je taj što je medicinska sestra zaposlena na internom odeljenju ove ustanove obolela od morbila, otkrio je za Kurir direktor dr Radisav Šćepanović.

Prema njegovim rečima, pacijenti nisu bili u kontaktu sa njihovom zaposlenom otkad je obolela, ali da ne može sa sigurnošću da se tvrdi da li je u periodu inkubacije bila u dodiru s njima. On, međutim, kaže da ona nekoliko dana pre nego što je ustanovljeno da je dobila male boginje nije dolazila na posao.

Preduzete mere

- Zabrana poseta je ukinuta, jer ne postoji medicinski razlog za to. Naša zaposlena nije obolela u bolnici, niti je ležala u bolnici. Odlučili smo da zabranimo posete zbog eventualne mogućnosti širenja zaraze. Sprečili smo mogućnost da dođe do širenja morbila. Ona nije mogla da ugrozi pacijente, jer nekoliko dana pre nego što je dobila osip nije dolazila na posao jer se osećala loše - navodi dr Šćepanović.

dr Radisav Šćepanović, foto: Marina Lopičić

On napominje da je njihova ustanova uradila sve što je bilo potrebno i da su ispoštovane sve procedure.

- Preduzeli smo sve mere da se to opservira, niko od pacijenata i osoblja nije u međuvremenu oboleo. Nema nikakvih posledica i neće ih više biti, ona je sada dobro i to je bitno. Ja ne znam gde je ona zakačila morbile, ali da je bila vakcinisana, sigurno ne bi obolela - ističe naš sagovornik.

Komentarišući trenutnu epidemiju malih boginja u Srbiji, dr Šćepanović smatra da do nje ne bi došlo da antivakcinatorni lobi ne koristi pojedine nesrećne roditelje.

Zloupotreba roditelja

- Ti ljudi su zloupotrebljeni! Apsolutno stojim iza svega što je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, da su farmaceutske industrije jedine koje mogu imati koristi od epidemije. Trebalo je da bude još oštriji i da se takva kampanja prekine. Svi smo zainteresovani za svoje zdravlje, osim nekih kojima to donosi profit - oštar je dr Šćepanović.

On je apelovao na roditelje da bez ikakvog straha odvedu decu na vakcinaciju.

Dr Goran Stevanović

MEĐU PACIJENTIMA IMA MEDICINSKIH RADNIKA

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS smešteno je osam pacijenata obolelih od malih boginja, kod kojih su se javile komplikacije - zapaljenje pluća. Prema rečima direktora klinke dr Gorana Stevanovića, epidemija je u ovom trenutku pod kontrolom, a samo je jedna pacijentkinja smeštena na intenzivnu negu iz preventivnih razloga:

- U slučaju da bude veći broj obolelih, sistem je u potpunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip.

Kurir / MINA BRANKOVIĆ

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track