VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Kako dijetom da smanjite holesterol
Foto: Vanja Trmčić

POMOĆ

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Kako dijetom da smanjite holesterol

Život -

Meso treba da bude posno i kuvano, riba da bude bar tri puta nedeljno (ali ne pržena). Povrća neka bude dovoljno.

Pitanje Imam povišen holesterol, trigliceride i povišen krvni pritisak. Kakvu dijetu mi preporučujete uz redovnu terapiju?

Marko N. (38), Novi Sad

Odgovor: Kada se pojave hipertenzija i dislipidemija, onda je neophodno da unosite redovno obroke. Da izbacite iz upotrebe prženu i pohovanu hranu. Unos soli mora biti ograničen, obratite pažnju na turšiju, mesne prerađevine, masline, grickalice i druge proizvode s mnogo soli. Na nivo holesterola utiče ukupan unos hrane, zatim unos namirnica životinjskog porekla (meso, sir, jogurt, mleko i jaja).

Njih ne treba isključiti, samo ograničiti u količini. Meso treba da bude posno i kuvano, riba da bude bar tri puta nedeljno (ali ne pržena). Povrća neka bude dovoljno. Na nivo triglicerida utiče unos ugljenih hidrata - pre svega slatkiši (koje treba isključiti), zatim ograničiti testenine i unos voća ograničiti na 1/2 kg dnevno, hleb da bude integralni. Alkohol i sokovi se moraju isključiti. Na taj način možete uz minimalnu dozu leka da postignete dobar nivo masnoća u krvi i dobar krvni pritisak.

SUPSPECIJALISTA ISHRANE ZDRAVIH I BOLESNIH LJUDI Dr Danijela Karamarković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track