icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Pazite na gvožđe tokom posta
Foto: Shutterstock

ISHRANA JE BITNA

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Pazite na gvožđe tokom posta

Doktor

Dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga odgovara na vaša pitanja.

PITANJE


Ove godine planiram da postim tokom božićnog posta, pa me zanima koliko je ovaj način ishrane dobar i da li se može javiti nedostatak nekih minerala i vitamina i eventualno anemija?


ODGOVOR


Kad postimo, ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ali je veoma važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima. U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, znatno smanjujemo unos masnoća, a povećavamo unos vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Sve ove promene u ishrani su izuzetno korisne i zdrave. Međutim, namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi mineral o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta je gvožđe. Stopa iskoristljivosti gvožđa iz cerealija (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) je od jednog do 20 procenata. Međutim, iskoristljivost gvožđa možete poboljšati ako zajedno sa biljnim namirnicama unesete vitamin C i namirnice koje sadrže kalcijum.

 

Dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga

 

Kurir.rs, Foto: Shutterstock

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.