SEZONA JE VIROZA I UPALA, SPREČITE IH: Evo kako izbeći prehladu na poslu!
Foto: Shutterstock

Oprez

SEZONA JE VIROZA I UPALA, SPREČITE IH: Evo kako izbeći prehladu na poslu!

Život -

Kada dođu hladni dani, treba voditi računa o higijeni i što češće provetravati prostorije

U ovo doba godine teško je izbeći zarazu na poslu, pogotovo ako radite s mnogo ljudi.

Zimi koncentracija mikroba u zatvorenim prostorima postaje veća pošto su prozori uglavnom zatvoreni jer je nekome uvek hladno, pa svež vazduh ne ulazi unutra, a mikrobi ne izlaze napolje. Šanse da ostanete zdravi tada se smanjuju, ali postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da se ne razbolite.

Dezinfikujte radni prostor

Želite li savršenu čistoću vašeg ličnog radnog prostora, ne oslanjajte se skroz na spremačice. Jednom dnevno maramicama za dezinfekciju obavezno prebrišite površinu na kojoj radite (tastaturu i telefon obavezno). To može da uništiti 99 odsto bakterija.

foto: Shutterstock

Ne dodirujte lice

Svaku put kada dotaknete nos, oči ili usta pomažete bakterijama da uđu u vaše telo.

Kupite gel za dezinfekciju ruku

Često pranje ruku je najbolji način čuvanja od zaraze, ali pomaže i gel za dezinfekciju, koji je dobro držati na stolu i njime povremeno premazati dlanove.

Izbegavajte bolesne kolege

Iako bi bilo najbolje da su ostali kod kuće da se leče (to je najbolje i za njih i za vas), mnogi zaposleni prisiljeni su da dođu bolesni na posao. Takve kolege je najbolje izbegavati i držati se podalje od njih da bi se mogućnost zaraze svela na minimum. Na primer, kad neko kine, njegovi bacili putuju i do sto metara.

Izbegavajte da dodirujete neke stvari

U kancelarijama postoje mesta na kojima se skuplja najviše bacila, a to su telefoni, radne površine, tastature, u kuhinjama drške kuvala i vrata mikrotalasne, stalak za vodu... Ako baš morate da ih dodirujete, nakon toga obavezno operite ruke.

foto: Shutterstock

Obavezno jačajte imunitet vitaminima

Nabavite neki preparat za jačanje imuniteta, bilo da su u pitanju tablete vitamina C ili nešto drugo. To vam svakako može pomoći da se ne razbolite. U toku radnog vremena skuvajte i čaj i u njega, kad se prohladi, nacedite sok limuna. Za užinu jedite voće, mandarine i pomorandže su odličan izbor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track