BUDITE VEOMA PAŽLJIVI: Rano otkrivanje upale pluća daje uspešnije rezultate!
Foto: Shutterstock

BOLEST HLADNIH DANA

BUDITE VEOMA PAŽLJIVI: Rano otkrivanje upale pluća daje uspešnije rezultate!

Život -

Pluća su važan organ za normalno funkcionisanje organizma i kada obole, dolazi do ozbiljnog poremećaja zdravlja

Jesenji i zimski meseci obiluju virusnim infekcijama koje najčešće zahvataju gornje disajne puteve (nos i grlo), a samo ponekad se spuštaju u donje (dušnik, bronhije i plućno tkivo).

Ako infekcija zahvati dublje delove disajnih puteva, razvija se upala pluća - pneumonija. Pored virusnih uzročnika, zahvaćenu regiju može da napadne i bakterijska infekcija. Ona je češća kod odraslih, ali nije retka ni kod dece.

foto: Shutterstock

NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Bolest počinje simptomima sličnim onima kod gripa. Upala pluća je oboljenje koje ima nagli početak koji je praćen povišenom (do 37,5 stepeni) ili visokom (39-40 stepeni) temperaturom, sa groznicom, vrlo često propraćenom drhtanjem. Prisutan je i osećaj iscrpljenosti i slabosti celog organizma.

Javlja se pojačan, često uporni kašalj, koji je u početku bolesti suv, nadražajan, da bi posle nekoliko dana bio praćen iskašljavanjem sluzavog ili sluzavo-gnojavog sekreta. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na bolesnike koji u iskašljaju imaju primese sukrvice ili krvi. Svi ovi simptomi su praćeni malaksalošću i slabošću bolesnika, kao i pojačanim znojenjem. Oboleli se često žale na upalu gornjih disajnih puteva koju prate pojačano curenje nosa, zapušenost nosa, gušobolja, a može biti prisutna i groznica na usnama.

foto: Shutterstock

NAJBOLJA PREVENCIJA

- Često pranje ruku.

- Vrlo važni su cink i magnezijum, koji podstiču proizvodnju limfocita. Cink se nalazi u mesu, ribi, kvascu i pšeničnim klicama, dok se magnezijum nalazi u integralnim žitaricama, sojinim klicama, mahunarkama, mesu i mleku.

- Na jelovniku svakodnevno treba da se nađu voće i povrće bogato antioksidantima, mineralima i vitaminima. Uživajte u citrusima, naru, paradajzu, paprikama i svežem povrću koje sadrži mnogo vitamina C.

- Beli luk je izuzetno koristan za disajne puteve, a može se jesti svež ili kao dodatak kuvanim jelima.

- Preporučuje se vakcinacija protiv gripa za osobe starije od 65 godina, decu, hronične bolesnike...

- Odbrambeni sistem ojačaćete i bavljenjem nekom fizičkom aktivnošću i čestim šetnjama.

- Pušenje je jedan od osnovnih faktora rizika za sve upale disajnih puteva.

- Ne sme da se nosi vlažna odeća i obuća (naročito u zimskom periodu).

foto: Shutterstock

KAKO SE LEČITI

U slučaju pojave simptoma, a posebno u slučajevima njihove jače ispoljenosti, obavezno se preporučuje konsultacija s lekarom, koji će doneti pravu odluku o terapiji. Ona se najčešće zasniva na mirovanju, unosu mnogo tečnosti, vitamina, korišćenju lekova protiv visoke temperature i primeni antibiotika. Važno je praćenje kliničkog toka bolesti, jer ukoliko dođe do pogoršanja opšteg stanja pacijenta, prema proceni lekara, bolesnik se mora uputiti na bolničko lečenje.

foto: Shutterstock

NEOPHODNE MERE RADI BRŽEG OZDRAVLJENJA

- uzimanje dosta tečnosti (čaj, supa, prirodni, ceđeni sokovi)

- ishrana sa dosta vitamina (što više svežeg voća i povrća)

- ležanje i mirovanje u krevetu kako bi se izbegle komplikacije i najmanje nedelju dana posle prestanka temperature

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track