ZA ZDRAVLJE VAŠEG STOMAKA: 4 stvari koje ne treba raditi posle jela
Foto: Shutterstock

VAŽNO

ZA ZDRAVLJE VAŠEG STOMAKA: 4 stvari koje ne treba raditi posle jela

Život -

Svakako je fizička aktivnost važna, ali ako šetate odmah posle jela, sprečićete enzime za varenje da iskoriste vitamine i minerale iz hrane koju ste pojeli

Mnogo je saveta o tome šta ne treba raditi posle jela. Dok su neki predlozi istiniti, ima dosta i zabluda. Evo četiri predloga šta ne bi trebalo raditi posle jela.

1. NE pijte čaj - Kiselina u čaju stvara probleme proteinima u hrani i može vam izazvati probleme sa želucem.

2. NE jedite voće - Iako je ono veoma zdravo, ako uzmete voćku odmah nakon jela, produžiće se vreme potrebno hrani da dođe do creva i naduće vam se stomak. Najbolje je voće uzeti bar sat vremena pre ili posle jela.

foto: Shutterstock

3. NE kupajte se - Da bi se hrana svarila, želucu je potrebna krv. Pri kupanju se dešava upravo suprotno, krvotok se preusmerava ka šakama i stopalima, a samim tim se usporava varenje. Tuširanje i kupanje može, ali pola sata pre ili posle jela.

4. NE idite u šetnju - Ljudi kažu da posle jela napravite 100 koraka i da ćete doživeti 100 godina. Svakako je fizička aktivnost važna, ali ako šetate odmah posle jela, sprečićete enzime za varenje da iskoriste vitamine i minerale iz hrane koju ste pojeli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track