ČUVAR ZDRAVLJA: Da biste se izborili sa stresom, pojačajte dozu vitamina C! Ove namirnice će vam u tome pomoći, a nisu pomorandža!
Foto: profoimedia

bogate antioksidansima

ČUVAR ZDRAVLJA: Da biste se izborili sa stresom, pojačajte dozu vitamina C! Ove namirnice će vam u tome pomoći, a nisu pomorandža!

Život -

Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C.

Citrusi si pravi magacini askorbinske kiseline. Poznato je da su pomorandža i limun bogati ovom hranljivom materijom. Međutim, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu.

Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 - 70,0 mg, a deci 40,0 - 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.

Koja "prirodna" hrana sadrži puno vitamina C?

Šipak

U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.

foto: profimedia

Crvena i zelena paprika

Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža - oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.

foto: profimedia

Jabuke

100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijum i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.

foto: profimedia

Peršun i mirođija

Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Šta više, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.

foto: profimedia

Kurir.rs/ Ženski magazin.rs , Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track