ORGANIZAM ŠALJE SIGNALE, PREPOZNAJTE IH: Ovo su simptomi infarkta!
Foto: profimedia

reagujte dok nije kasno

ORGANIZAM ŠALJE SIGNALE, PREPOZNAJTE IH: Ovo su simptomi infarkta!

Život -

Zabluda je da se srčani udar dogodi iznenada, bez upozorenja. Simptomi mogu da se jave i nedeljama unapred.

Ako poslušate svoj organizam i naučite da prepoznajete signale koje vam šalje, možete sebi spasiti život. Zato obratite pažnju na šest znakova simptoma koji se mogu pojaviti i mesec dana pre srčanog udara.

1. Umor

Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osećate umorno i pospano sve vreme.

2. Kratak dah

Ako srce dobija manje krvi to znači da će pluća dobijati manje kiseonika nego što je normalno. Ako imate problema sa disanjem, što pre posetite lekara jer to može da bude upozorenje za srčani udar.

foto: profimedia

3. Slabost

Ako osećate slabost, to je zato što odednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može da se dogodi da se srušite.

4. Vrtoglavica i hladno znojenje

Slaba cirkulacija je krivac i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osetićete vrtoglavicu i zbunjenost.

Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u grudima

Ako imate simptome srčanog udara verovatno ćete osetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

6. Simptomi gripa ili prehlade

Mnogu ljudi koji su preživeli udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana pre imali simptome gripa ili prehlade, npr. kašalj, groznicu.

foto: profiemdia

(Kurir.rs/DnevniAvaz, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track