VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Da li se miom mora operisati?
Foto: Shutterstock

LEČENJE

VI PITATE, STRUČNJAK ODGOVARA: Da li se miom mora operisati?

Život -

Koje komplikacije mogu nastati ako odlučim da ne odem na operaciju mioma i da li postoji rizik od te operacije?

Jelena S. (35)

Odgovor: Specijalista ginekologije Ass. dr Nebojša Zečević

S jedne strane potrebno je proceniti komplikacije koje može izazvati miom, a sa druge strane staviti komplikacije koje može izazvati sama operacije. Nijedna operacija u medicini, pa ni u ginekologiji nije potpuno bezazlena, pa u operativne zahvate ulazimo onda kad smo sasvim sigurni da će dovesti do poboljšanja.

Komplikacije koje može izazvati neoperisan miom zavise od toga na kom se mestu nalazi i kojom brzinom raste. Nakon ultrazvučnog pregleda mi ga svrstavamo u grupu kojoj pripada po mestu gde se nalazi.

Ako je bliže sluzokoži materice, komplikacije koje se javljaju su: obilna krvarenja tokom ili van menstruacije i bolovi prilikom ciklusa, a ukoliko ona potraju duži period, može doći i do anemije, pa je tu opravdano razmišljati o njegovom hirurškom uklanjanju.

Ukoliko se miom nalazi na prednjem zidu ka mokraćnoj bešici, tegobe koje se javljaju su češće - otežano mokrenje, kao i čest nagon na mokrenje, a ako se nalazi na zadnjem zidu, takvi miomi mogu izazvati opstipaciju i problem pri pražnjenju creva.

foto: Privatna Arhiva

Pri odluci da li je žena za operaciju ili lečenje lekovima u obzir, pored lokalizacije i veličine mioma, uzimamo u obzir i godine starosti, status rađanja, a najvažniji je individualan pristup. Ako imate neke od pomenutih tegoba, idite na pregled kod svog ginekologa, a on će doneti odluku šta je najbolje za vas.

Ass. dr Nebojša Zečević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track