PROBLEM KOJI SE JAVLJA KOD STARIJIH I GOJAZNIH: Da li vas muči želudačna kila
Foto: Shutterstock

OPREZNO

PROBLEM KOJI SE JAVLJA KOD STARIJIH I GOJAZNIH: Da li vas muči želudačna kila

Život -

Podrigivanje, gorušica i vraćanje želudačnog sadržaja su znaci upozorenja koji ukazuju na ovu bolest

Imate problema s gorušicom, podrigivanjem ili vraćanjem sadržaja iz želuca?

Osećate tup bol ili, čak, gušenje iza grudne kosti posle obilnih obroka, prilikom ležanja ili tokom savijanja tela kad vezujete pertle? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, moguće je da patite od stanja poznatog kao hijatus hernija.

O čemu se zapravo radi

Jednjak normalno prolazi kroz dijafragmu (poprečni mišić koji odvaja grudnu od trbušne duplje) i kroz namenski otvor (hijatus) ulazi u trbušnu duplju. Hijatus hernija (kila) zapravo predstavlja prodiranje dela želuca kroz taj otvor u dijafragmi, ali u suprotnom pravcu, u grudnu duplju.

Uzroci nastanka kile su brojni, ali na prvom mestu to je slabljenje ivica i proširenje pomenutog otvora zbog popuštanja mišića dijafragme, kao i smanjenja elastičnosti vezivnog tkiva. To se dešava ako je osoba gojazna ili zbog naprezanja mišića stomaka kod jakog i čestog kašlja, učestalog povraćanja, zatvora ili ponavljanih trudnoća.

foto: Shutterstock

Kako je prepoznati

Iako nema drastičnih simptoma, podrigivanje, gorušica i vraćanje želudačnog sadržaja predstavljaju upozorenje da se radi o hijatus herniji. Prateći bol, koji se javlja iza grudne kosti, nekad se širi u leđa ili ramena, što može da izgleda kao bol zbog srčanih problema, pa se ljudi prvo javljaju kardiologu, a tek onda gastroenterologu. Ubrzan rad srca i aritmija mogu takođe biti propratne pojave želudačne kile.

Ozbiljno pristupiti problemu

Važno je imati na umu da hijatus hernija predstavlja oboljenje benignog toka i ima sasvim dobre prognoze, ali lečenje treba ozbiljno shvatiti i poveriti ga lekaru. Svako odlaganje u postavljanju dijagnoze predstavlja rizik za javljanje komplikacija, koje nepotrebno mogu da produže proces lečenja i oporavka.

Načini lečenja

NEHIRURŠKO - KONZERVATIVNO LEČENJE

Za početak je neophodno primeniti redukcionu dijetu kod gojaznih osoba, uzimanje češćih a manjih obroka, kao i izbegavanja obilnih kasnih večera. Uzdržavanje od masne i začinjene hrane, gaziranih i alkoholnih pića, kao i duže žvakanje hrane takođe predstavljaju važne metode prevencije.

Treba obratiti pažnju i na položaj tela posle obroka - potrebno je sesti i zavaliti se kako ništa ne bi pritiskalo želudac da bi radio kako treba ili otići u kraću šetnju.

HIRURŠKO LEČENJE

Primenjuje se kod velikih želudačnih kila ili kod onih koje su „zaglavljene“ u grudnoj duplji i ne vraćaju se u abdomen. Operacije se rade i kad se javi intenzivno krvarenje iz želuca ili kad dođe do prekida prolaska sadržaja kroz želudac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track