ZAŠTO VAS BOLI UVO? Ako bol ne prolazi za 3 dana, idite kod lekara!
Foto: Shutterstock

OPREZ

ZAŠTO VAS BOLI UVO? Ako bol ne prolazi za 3 dana, idite kod lekara!

Život -

Nekada se upala razvija tiho, bez bolova i ostalih simptoma, ali ukoliko se ne leči na vreme, može da ostavi ozbiljne posledice na sluh

Upala srednjeg uha (Otitis media) nastaje kada jedna od dve Eustahijeve tube, koje spajaju uho s grlom, natekne ili se zapuši, što uzrokuje nakupljanje tečnosti u srednjem uhu.

ČUDESNA BOROVNICA LEK ZA SVE: Ako svako jutro pojedete samo 5 plodova, evo kakav će uticaj to imati na vaš organizam

Upravo ta tečnost, ili bolje reći sekret koji je nakupljen izazva bol i upalu. Tada je potrebno nekoliko dana koristiti kapi za nos i lekove protiv bolova. A ako bol ne prolazi tokom tri dana ili se stanje pogorša, obavezno se treba javiti lekaru.

Zašto dolazi do zapaljenja

Brojni su razlozi zbog čega nas može zaboleti uvo: alergija, prehlada, upala sinusa, višak sekreta, upala trećeg krajnika, promene u vazdušnom pritisku - sve to mogu biti pokretači za pojavu upale srednjeg uha. Ona može zahvatiti i spoljašnji ušni kanal, ali se ovaj problem češće javlja tokom leta, kada plivamo, a zimi obično samo kod onih osoba koje se bave vodenim sportovima i rekreacijom.

foto: Shutterstock

Ko može dobiti upalu

Upala uha najčešće se javlja kod male dece jer imaju kratke i uske Eustahijeve tube. Bebe koje se hrane na flašicu takođe su pod većim rizikom.

Postoje i dodatni faktori za razvoj upale uha, kao što su: visinske razlike, klimatske promene, izloženost dimu cigareta, korišćenje bočice za mleko, nedavna bolest ili infekcija uha. Bol je uvek jači kada se radi o upali oba uha, a decu mlađu od godinu dana, koja imaju i temperaturu, hitno treba odvesti kod pedijatra jer se veoma često upala uha može zameniti sa upalom grla.

Kako se leči

Većina upala sama prestane jer se otpuši Eustahijeva tuba. Neke od sledećih metoda vam mogu umanjiti simptome: topli oblozi, lekovi protiv bolova, kapi za uši i korišćenje dekongestivih lekova (smanjuju otok nosne sluznice). Ako vam to ne donosi olakšanje, obavezno treba otići kod lekara jer bi moglo da se radi o ozbiljnoj upali.

Prevencija i čišćenje

Pranje ruku je jedna od metoda jer sprečava prenos bakterija i virusa, a zatim sledi izbegavanje duvanskog dima, briga o imunitetu i slično. Uši se najčešće čiste štapićima, ali to često ima efekat suprotan od željenog, umesto da očistimo spoljašnji slušni kanal, mi žuti vosak uguramo unutra, pa postoji i rizik da se povredi bubna opna. Zato je najbolji način da uho prilikom svakog tuširanja operete prstom i sapunom koliko možete i isperete tušom, a potom dobro obrišete peškirom.

Ako je količina cerumena (ušnog voska) umerena, onda se prilikom žvakanja i govora on sam odstranjuje iz ušnog kanala, a naš zadatak je da ga odstranimo iz dela ušne školjke.

foto: Shutterstock

Simptomi upale

blaži bol ili žiganje u uhu

osećaj stalnog pritiska u ušima

gnojni iscedak

gubitak sluha

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track