EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Dvogodišnje dete iz Niša i dalje životno ugroženo
Foto: Shutterstock

Kakvo je stanje na dečjoj internoj klinici

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA: Dvogodišnje dete iz Niša i dalje životno ugroženo

Život -

Dečak ima problema s plućima, zbog čega otežano diše, kazao je Dejan Milojević, načelnik odeljenja intenzivne nege na Dečjoj internoj klinici

Nišlija za kog je laboratorijskom analizom potvrđeno da boluje od morbila, i pored intenzivnih napora lekara, i dalje je u stanju životne ugroženosti.

Njegovo stanje je nepromenjeno.

- Dečak ima problema s plućima, zbog čega otežano diše - kazao je Dejan Milojević, načelnik odeljenja intenzivne nege na Dečjoj internoj klinici.

Radi se o detetu koje od rođenja ima smanjen imunitet, više puta je obolevalo od zapaljenja pluća, pa nije ni vakcinisano protiv malih boginja.

Podsetimo, prošle nedelje jednoipogodišnji mališan preminuo je u istoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije dokazano da je njegova smrt posledica malih boginja s obzirom na to da nije imao kliničku sliku ove zarazne bolesti pa njegova krv nije testirana na morbile. On je patio od stanja izazvanih hromozomskim nedostacima, uključujući i smanjen nivo imuniteta.

Do danas je registrovano 668 slučajeva malih boginja, od kojih je 250 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, a 91 odsto obolelih nije vakcinisano. Najmlađi oboleli ima dva meseca, a najstariji 60 godina.

Kurir / D. K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track