VELIKA OPASNOST PO ZDRAVLJE: Alkohol izaziva rak!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

VELIKA OPASNOST PO ZDRAVLJE: Alkohol izaziva rak!

Život -

Acetaldehid, hemijsko jedinjenje koje nastaje u telu posle opijanja, trajno oštećuje DNK matičnih ćelija i može da izazove sedam vrsta kancera

Ispijanjem alkohola telo stvara acetaldehid, opasno hemijsko jedinjenje koje trajno oštećuje DNK matičnih ćelija i drastično povećava rizik od nastanka raka, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

Tim s Kembridža je ovim otkrićem potvrdio višedecenijsku pretpostavku o kancerogenom delovanju alkohola.

Matične ćelije

- Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takve vrste oštećenja - rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača.

foto: Profimedia

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kad organizam razgrađuje alkohol. Miševima je davan alkohol, nakon čega je rađena procena uticaja alkohola na DNK. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca.

Sedam vrsta raka

Nalazi pružaju uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik od pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

- Naše istraživanje ukazuje da osobe koje nisu sposobne da obrade alkohol efikasno, zbog nedostatka enzima ALDH2, trpe veća oštećenja DNK i time su u većoj opasnosti od dobijanja raka - kaže Ketan Patel.

UZROK MAMURLUKA

Acetaldehid je organsko hemijsko jedinjenje s formulom CH3CHO

Zastupljen je u prirodi, ali se i industrijski proizvodi u velikim količinama

Nastaje oksidacijom etilena i smatra se da je on uzrok mamurluka

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja