IZLEČITE SE PRIRODNIM PUTEM: Krompir obara visoku temperaturu!
Foto: Shutterstock

Odlični recepti

IZLEČITE SE PRIRODNIM PUTEM: Krompir obara visoku temperaturu!

Život -

Isprobajte Naše bake su se protiv bolesti borile običnim namirnicama. U vremenu kada na prve znake viroze posežemo za tabletama, nije naodmet prisetiti se lekova koje imamo u kuhinji

Visoka temperatura može biti opasna, naročito ako dosegne 40 stepeni a ne možemo da je snizimo, pa u takvim slučajevima svakako treba potražiti lekarsku pomoć.

Tada sami prebrzo uzimamo lako dostupne lekove koji snižavaju temperaturu, a preskačemo prirodne načine koji su se u vreme naših mama i baka pokazali kao odlični.

A njihovi saveti kažu ovako: obloge ili kupanje u mlakoj vodi koja je stepen-dva niža od uobičajene telesne temperature (otprilike 35 stepeni). Rashlađujte se postepeno i da ne biste dodatno „šokirali“ organizam. Nemojte se tuširati hladnom vodom ni stavljati ledeno hladne obloge.

Kad imate povišenu temperaturu, uzimajte mnogo tečnosti - običnu vodu, prirodne čajeve i sokove, supu (pileća s povrćem je najbolja). Ne utopljavajte se previše, nosite pamučnu odeću i redovno provetravajte prostoriju u kojoj boravite.

Osim ovih saveta, narodna medicina preporučuje još neke prirodne metode za sniženje temperature.

foto: Profimedia

Belance

Uzmite dva jajeta i odvojte belanca. Prelijte ih na tkaninu (npr. kuhinjsku krpu, tanji peškir) i time obmotajte stopala, tako da belanca budu u dodiru s tabanima. Preko obloga stavite plastičnu foliju ili kesicu da ne curi, a potom navucite čarape. Držite oblog bar sat vremena.

Jabukovo sirće

Od vode s dodatkom domaćeg jabukovog sirćeta (u razmeri 2/3 vode i 1/3 sirćeta) prave se oblozi protiv povišene temperature, koji se stavljaju na čelo, zglobove i stopala.

foto: Shutterstock

Preporučuje se i da ovim sirćetom natopite čarape, navučete ih na noge i oko njih obmotate peškir. Kad oblog postane topao, zamenite ga novim.

Sunđerom namočenim u rastvor vode i sirćeta možete lagano „namakati“ telo. Kažu da protiv temperature pomaže i ovaj napitak: pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta i kašičicu meda u čaši vode. Pijte dva-tri puta dnevno.

Narendajte ga

Od sirovog krompira prave se oblozi koji izvlače temperaturu iz tela. Uzmite veći krompir, dobro ga operite i ogulite. Možete ga iseći na ploške, ali je bolje da ga izrendate. Stavite ga na tabane i preko navucite čarape. Obloge držite dok se ne osuše, a nakon toga ih po potrebi zamenite novim. Obloge se mogu staviti i na čelo i dlanove.

foto: Ap 8 Jan 2016

Kupus

Oblozi od kupusa ugodno rashlađuju ako imate temperaturu. Od glavice kupusa odvojte list, malo ga „istucite“ da pusti sok, pa ga stavite na čelo, vrat ili potiljak. Kad se ugreje, po potrebi ga zamenite novim.

Foto: Shutterstock; AP; Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja