NOVA POŠAST: Previše igrate igrice? Možda ste bolesni!
Foto: Profimedia

Da li se prepoznajete

NOVA POŠAST: Previše igrate igrice? Možda ste bolesni!

Život -

Zavisnost od igranja igrica često je posledica nekih drugih problema, pa stručnjaci savetuju da se toj dijagnozi pristupa sa oprezom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala je zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest, a lekari i stručnjaci za mentalno zdravlje širom sveta ovaj problem sve više prepoznaju kao ozbiljan poremećaj.

Zavisnost od igranja igrica često je posledica nekih drugih problema, pa stručnjaci savetuju da se toj dijagnozi pristupa sa oprezom.

Simptomi bolesti su davanje prioriteta igranju na štetu drugih važnih aspekata života, kao što su porodične i društvene veze. Bolest najviše pogađa mlade muškarce, koji su više nego žene skloni igranju igara na kompjuteru.

Najdžel Henderson, predsednik organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja Evropsko mentalno zdravlje, kaže da je opasno kad zavisnost od igrica počne da dominira nečijim životom.

- Tu se najčešće krije gubitak kontrole u drugim aspektima života ili opšti osećaj beznađa osobe koja beži u svet igrica. Zavisnost je slična kockanju ili zavisnosti od alkohola i narkotika. Uzroci mogu biti nedostatak porodične podrške, nemanje perspektive za zapošljavanje ili obrazovanje, loši odnosi u porodici, nedostatak društvene povezanosti ili prijatelja, za šta je zamena onlajn zajednica igrača - rekao je Henderson.

Posmatranje svake osobe pojedinačno i svih okolnosti, a ne samo opštih simptoma, od suštinskog je značaja za lečenje zavisnosti od igara i isto je kao i drugih mentalnih bolesti, kazao je Henderson. On ističe da prvo treba naći uzrok problema, a ne pokušavati samo lečiti simptome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track