PRAVA HRANA ZA SVE BOLESTI: Evo kako da otkrijte šta najviše prija vašem organizmu!
Foto: profimedia

DOBAR IZBOR

PRAVA HRANA ZA SVE BOLESTI: Evo kako da otkrijte šta najviše prija vašem organizmu!

Život -

Namirnice bi trebalo prilagoditi zdravstvenom stanju pojedinca. Otkrivamo vam koje su najbolje za očuvanje zdravlja pojedinih organa

Način ishrane i izbor namirnica menjali su se tokom vekova i još se menjaju.

Čini se da je svima dobro poznata „piramida pravilne ishrane“ u današnje vreme malo potisnuta. Umesto nje danas se sve više govori o preporukama zasnovanim na činjenici da smo svi različiti, pa bi izbor namirnica i naša ishrana trebalo da budu prilagođeni individualnim fiziološkim karakteristikama i zdravstvenom stanju svakog pojedinca.

Ako se toga pridržavamo, kažu nutricionisti, hrana nam postaje saveznik i lek. Kako odabrati namirnice koje odgovaraju i našim slabim tačkama, otkrila nam je Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista.

foto: Shutterstock

NAMIRNICE KOJE PODSTIČU RAD MOZGA

- Zeleno povrće kao što su kelj, brokoli ili grašak dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže glavnim moždanim receptorima za memoriju.

- Plava riba - Ako je bar jedanput nedeljno jedete (losos, skušu, haringu ili tunjevinu), možete usporiti gubitak pamćenja.

- Dobre masnoće - Nezasićene ili dobre masnoće iz maslinovog ulja, orašastog voća i semenki, naš mozak održavaju „pametnim“.

- Izbacite alkohol - On uništava moždane ćelije, pa često konzumiranje alkoholnih pića sigurno podstiče zaboravnost.

foto: Shutterstock

HRANOM PROTIV POVIŠENOG ŠEĆERA

- Cimet - stimuliše receptore insulina i sposobnost ćelija da koriste glukozu.

- Spanać i slično povrće - obiluju antioksidansima kao što su vitamin C, beta-karoten, polifenol i magnezijum, čije bioaktivne komponente deluju protivupalno, posebno kada je reč o ublažavanju hroničnih bolesti kao što je dijabetes.

- Grejprfut - Hemijske supstance koje grejpfrutu, kao i drugom citrusnom voću, daju gorak ukus, imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.

- Badem ublažava rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka i snabdeva organizam antioksidansima koji sprečavaju nastanak štetnog holesterola.

foto: Profimedia

ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA

- Bobičasto voće - Antioksidansi iz borovnica, malina, jagoda i crne ribizle smanjuju šansu za razvoj hipertenzije.

- Beli luk - I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.

- Integralne žitarice - Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.

- Čokolada - I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaoa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.

foto: Profimedia

NAMIRNICE KOJE POZITIVNO DELUJU NA RAD JETRE

- Šargarepa - Ova narandžasta kraljica podstiče delovanje enzima koji učestvuju u detoksikaciji jetre i na taj način ga štiti od bolesti.

foto: Shutterstock

- Beli luk - izvor prirodnih supstanci koje sadrže sumpor, a koje jetra koristi u procesu detoksikacije. On pomaže u izbacivanju žive i određenih prehrambenih aditiva iz organizma.

- Gorko i zeleno povrće - Gorak ukus stimuliše žuč da uklanja toksine i štetne mikroorganizme. Zeleno lisnato povrće odličan je izvor hlorofila, koji učestvuje u pročišćavanju jetre i krvi, kao i antioksidanasa koji štite jetru od delovanja slobodnih radikala.

Foto: Profimedia; Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track