DIJETA KOJA ČUVA VAŠ MOZAK: Evo koje namirnice bi trebalo da jedete za bolje pamćenje, štiti vas i od OVE bolesti!
Foto: Profimedia

mišljenje naučnika

DIJETA KOJA ČUVA VAŠ MOZAK: Evo koje namirnice bi trebalo da jedete za bolje pamćenje, štiti vas i od OVE bolesti!

Život -

Određena hrana može da doprinese zdravlju i boljem funkcionisanju mozga, smatraju naučnici.

Oni su pokazali da određene namirnice mogu da utiču na mozak, naročito kod onih ljudi koji su preživeli šlog i imaju usporene kognitivne funkcije.

Reč je o dijeti za mozak koja predstavlja kombinaciju mediteranske i hrane koja sprečava hipertenziju. Obe dijete smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja poput hipertenzije, infarkta i šloga. Ključ je u povrću, bobicama, ribi i hrani kojom se izbegava unos šećera i kolača.

Dijetu su razvili naučnici na osnovu višegodišnjih istraživanja koja hrana ima dobar, a koja loš uticaj na zdravlje mozga. Ova hrana smanjuje rizik od Alchajmeove bolesti u kasnijim godinama.

foto: profimedia

Kako bi vaš mozak bio zdrav neophodno je da u toku dana jedete tri puta cela zrna žitarica, kao i dve porcije povrća od koga jedna treba da bude zeleno lisnato povrće. Preporučuje se čaša vina dnevno, a kao užina orašasti plodovi. Pasulj se savetuje svakog drugog dana, ćuretina i bobičasto voće dva puta nedeljno i riba jednom nedeljno.

Ovakav način ishrane pokazao se dobar u zaštiti srčane arterije i sprečavanju šloga, dobar je za mozak i kognitivne sposobnosti. Preporučuje se pacijentima koji su preživeli šlog, ali pre nego se odlučite za neki od načina ishrane obavezno se posavetujte sa vašim lekarom koji će u skaldu sa vašim zdravstvenim stanjem i terapijom da vas posavetuje šta vam je činiti.

Na listi hrane koja je dobra za mozak nalazi se 10, a loših 5 komponenti hrane među kojima su: crveno meso, puter, sir, kolači i šećer i pržena i brza hrana.

foto: profiemdia

Kurir.rs/Telegraf, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track