TELO VAM ŠALJE SIGNALE: Bubrezi vam slabo rade ako imate ove simptome!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

TELO VAM ŠALJE SIGNALE: Bubrezi vam slabo rade ako imate ove simptome!

Život -

Rana dijagnoza ključna je za zdravlje, a u tome nisu izuzetak ni vaši bubrezi.

Važno je da prepoznate prve znake da nešto nije u redu, stoga pogledajte koji su najčešći simptomi zbog treba da posetite doktora.

1. Otečeni zglobovi, stopala, lice

Skupljanje tekućine u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu s vašim bubrezima budući da su oni filtriraju tečnost koja se nalazi u organizmu. Oticanje nekih delova vašega tela (zglobova, stopala, ruku, lica i slično) može ukazivati na probleme s bubrezima.

foto: Profimedia

2. Promene u urinu

Treba da primetite promjene u svom urinu vezane za učestalost uriniranja, boju i slično. Proizvodnja urina jedna je od glavnih zadataka bubrega, stoga je logično da promene u urinu ukazuju na promene u bubrezima.

3. Mučnina i povraćanje

Razumljivo je da osećate mučninu jer ona ukazuje na to da bubrezi ne izbacuju sve štetne materije iz organizma kako bi inače trebalo. Tada vaše telo pronalazi načine da izbaci toksine i to često - povraćanjem.

foto: Profimedia

4. Osećajte preteran umor

Umor nekad može biti uzrokovan nedostatkom eritropoetina, hormona koji se luči u bubrezima. Stoga, ukoliko imate manjak ovoga hormona, češće i intenzivnije ćete biti umorni, a i to će biti pokazatelj da nešto s vašim bubrezima nije u redu.

5. Anemija

I anemija je povezana s nedostakom eritropoetina budući da je taj hormon ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Stoga, ukoliko ste anemični, utoliko prekontrolišite i zdravlje svojih bubrega.

6. Osipi koji svrbe

Kada štetne materije kroz urin ne izbacuju onako kako bi trebale i kada se zadržavaju u organizmu, to može rezultirati promenama koje će biti vidljive i na površini vaše kože.

foto: Profimedia

7. Loš ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju toksine, oni se onda akumiliraju u vašem telu. To može uzrokovati ukus metala u vašim ustima, kao i loš zadah. Isto tako, može vam se dogoditi da vam dobro poznata hrana više nema isti ukus. Sve to utiče i na vaš apetit pa je moguće izgubiti i nekoliko kilograma.

Kurir.rs/Novi.ba, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track