JEDNOM INJEKCIJOM UNIŠTAVAĆE SE TUMORI: Počinje testiranje vakcine protiv raka
Foto: Shutterstock

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

JEDNOM INJEKCIJOM UNIŠTAVAĆE SE TUMORI: Počinje testiranje vakcine protiv raka

Život -

Budući da će jedna doza leka biti dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i, što je još važnije, da verovatno neće imati nuspojave kao drugi lekovi protiv ove opake bolesti

Revolucionarna vakcina protiv raka koja napada tumore po celom telu ulazi u fazu testiranja na ljudima!

foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Stenford tvrde da samo jedna injekcija u tumoru podstiče imunološku reakciju organizma i njom se napadaju svi tumori koji su eventualno metastazirali u telu obolele osobe.

Rezultati kod miševa

Nakon što su uspeli da uklone sve ćelije zaražene rakom u testiranju na miševima, voditelji istraživanja su odlučili da započnu kliničko ispitivanje na ljudima. Devedeset odsto testiranih životinja bilo je izlečeno nakon samo jedne injekcije, a ostali nakon još jedne. Lek je delovao čak i kod miševa kod kojih se rak proširio celim telom. Ipak, veliko je pitanje hoće li ovaj pristup delovati i na ljudima pošto se do sada pokazalo da većina terapija za rak koje su delovale na glodarima nije bila primenljiva na čoveku.

foto: Dragana Udovičić

Prof. dr Radan Džodić, onkološki hirurg

NA OVOME SE RADI DECENIJAMA

Profesor dr Radan Džodić, onkološki hirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, kaže za Kurir da je reč o leku koji tek treba isprobati.

- Metoda koja je isprobana na sitnim eksperimentalnim životinjama budućnost je u lečenju raka. Naravno, neophodno je još mnogo provera, ali hipoteza je odlična i na njoj se radi decenijama. Pošto je reč o novom leku, koji nije ni isproban kod ljudi, nije moguće preciznije predviđati - kaže profesor Džodić.

Lečiće se više tipova raka

Budući da je davanje injekcije lokalizovano, naučnici smatraju da će vakcina biti finansijski isplativija od današnjih tretmana i da ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koje se često pojavljuju kod primene lekova protiv ove bolesti.

- S ovim pristupom se ne mora ciljati svaki tumor posebno i on ne zahteva aktivaciju celog imunološkog sistema - izjavio je profesor onkologije i vodeći autor istraživanja Ronald Levi.

foto: Shutterstock

Njegov istraživački tim smatra da će ovaj lek moći da se koristi za lečenje više tipova raka. Dok dosadašnji pristupi stimulišu ukupni imuni sistem pacijenta, ovaj će ciljati na određene delove tela kako bi se sprečilo dalje širenje tumora.

Problem s terapijama koje se sada primenjuju pri lečenja jeste taj što im treba dugo vremena da se pripreme, što se dugotrajno daju obolelima i što često imaju strašne nuspojave.

foto: Shutterstock

Dovoljna jedna injekcija

- U našem pristupu lečenja raka injekcija se daje samo jednom, i to jako male količine agenasa kako bi se stimulisao imuni sistem jednog tumora - objasnio je Levi, koji u kliničko ispitivanje namerava da uključi 15 pacijenata koji boluju od limfoma u početnom stadijumu. Ako se ispitivanje pokaže kao uspešno, on smatra da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će onkolozi vremenom davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora.

Istraživanje o ovom neverovatnom leku objavljeno je u naučnom časopisu Science Translational Medicine.

foto: Aleksandar Jovanović

Prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog

VERUJEM DA IMA ŠANSE DA SE IZBORIMO S RAKOM

Sva istraživanja u svetu usmerena su da se nađe dobar imunološki lek, da bi se naš imunski sistem sam izborio sa tumorom. Kao što je poznato, ćelije raka se vešto skrivaju od njega. Lekovi koji se ispituju, između ostalog i ova vakcina, imaju zadatak da spreče tumor da se sakrije od našeg imunskog sistema i, ako je čovek zdrav, on uspeva da se izbori sa malignitetom. Ubrizgavanjem vakcine direktno u tumor pokazuje se koje su ćelije maligne i one bivaju uništene. Ukoliko se imunski sistem probudi i ukoliko je dovoljno očuvan, teoretski ima šanse da se nakon jedne vakcine organizam izbori sa rakom. Vreme treba da pokaže da li imamo šanse da na taj način izlečimo pacijenta - kaže dr Kovčin.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track