icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

NE IGNORIŠITE SIGNALE KOJE VAM TELO ŠALJE: Ovi znaci otkrivaju čir na želucu
Foto: Shutterstock

OVO JE VAŽNO

NE IGNORIŠITE SIGNALE KOJE VAM TELO ŠALJE: Ovi znaci otkrivaju čir na želucu

Doktor

Savetuje se prestanak pušenja, pijenja alkohola i crne kafe (više od tri šoljice dnevno), kao i unos nemasne i blago začinjene hrane

Mnogi ljudi misle da hrana uzrokuje čir na želucu, a drugi tvrde da su ga dobili zbog stresa. Međutim, to baš nije tako.


Ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje - i loš izbor namirnica i stres, i te kako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.


Istina je da čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. Uzrok nastanka i razvoja čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lekova, kao i pušenje.


Naš želudac se svakodnevno u više navrata puni želudačnim sokovima, od kojih ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da nje nema, odnosno da ona presuši, ti sokovi počnu da nagrizaju tkivo u želucu, zbog čega dolazi do nastanka čira.


PRVI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA POJAVU ČIRA


BOL U STOMAKU


Pošto se bol u stomaku javlja i kod drugih tegoba i bolesti, on je poprilično varljiv simptom. On se javlja zato što želučana kiselina, kako smo pomenuli, nagriza tkivo u želucu tako da čir zapravo nije ništa drugo nego rana u želucu ili na tankom crevu.

foto: Shutterstock

 


GORUŠICA


Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod udarom kiseline. To, osim bola, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i gorušica.


Bol u leđima ili grudima


Čir na želucu ne uzrokuje samo bol u stomaku. On može da se pomera, pa se često oseća u grudima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (to jest čir) prodrla kroz zidove creva.

 

MUČNINA I/ILI POVRAĆANJE


Čir želuca uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud oni koji ga imaju podriguju i imaju mučninu, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju - može doći i do povraćanja. Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, ali je prevencija svakako neophodna.

foto: Shutterstock


KRV U STOLICI


Za čireve je poznato da mogu krvariti, što se najbolje vidi na stolici, koja je vrlo tamne, skoro crne boje. To znači da varimo krv, a to je znak da je čir pukao.


OVO POGORŠAVA TEGOBE


Pored adekvatne terapije lekovima, i ishrana, kao i neke štetne navike igraju važnu ulogu u kontrolisanju simptoma čira na želucu.


Savetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe (više od tri šoljice dnevno) i alkohola, smanjenje prekomerne telesne težine, unos nemasne i ne suviše začinjene hrane i jedenje više manjih obroka u toku dana.

foto: Shutterstock


Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje i redovno piti jogurt i kefir. Prekomerna konzumacija šećera takođe predstavlja rizik za pojavu ove bolesti jer on uzrokuje pojačano lučenje kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli takođe je povezan s rizikom od nastanka čira.


Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, „koka-kola“) pa i kafa bez kofeina mogu podstaći lučenje želučane kiseline, ali se u umerenim količinama mogu konzumirati, najbolje nakon jela. Treba izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli i crni luk. Namirnice koje mogu iritirati ili oštetiti želudac su i citrusi, proizvodi od paradajza, ljuta papričica i biber.

foto: Shutterstock


Šta smemo jesti


Da bi se čir držao pod kontrolom, neophodna je pravilna ishrana. Obolelima se preporučuje da jedu stari hleb, dvopek, pirinač, kukuruzni i pšenični griz, peciva koja nisu zaslađena, posni sir, obrano mleko, nemasne sireve, dinstano ili kuvano meso (piletina i riba).

foto: Shutterstock


Za čir na želucu se preporučuju i narendane jabuke, banane, kompot, suvo voće, sok od kupusa i svež kupus. Takođe, bolesnici mogu jesti griz, puding, razblaženu limunadu, med, blage biljne čajeve poput kamilice, kuvanu šargarepu i mineralnu vodu.

 

foto: Shutterstock


Hitno kod lekara

KAKO ZNATI DA LI JE ČIR PUKAO


- Javlja se oštar bol između grudne kosti i pupka (na prazan želudac)

- Bol u stomaku je intenzivniji noću

- Stomak je tvrd i osetljiv na dodir (i kad je prazan)

- Otkucaji srca su pojačani

- Stolica je crna, krvava

- Povraćate krv

 

Kurir / E.K., Foto: Shutterstock

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Dr Kurir sa Dr Duškom Avramovićem, gastroenterologom: Na šta nas upozorava bol u stomaku

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.