OBRATITE PAŽNJU: Koliko je normalno mokriti tokom dana?
Foto: Shutterstock

Učestalo mokrenje moŽe biti jedan od znakova dijabetesa

OBRATITE PAŽNJU: Koliko je normalno mokriti tokom dana?

Život -

Lekari kažu da bi odlazak u toalet u tu svrhu trebalo da bude od najmanje četiri puta dnevno do maksimalno sedam puta

Od toga koliko često idemo u toalet zavisi i zdravlje organizma, kaže stara izreka. A kad je reč o mokrenju, ono pokazuje koliko je naše telo hidrirano.

Zato se često pitamo mokrimo li češće nego što je normalno i da li su odlasci u toalet u razmaku od nekoliko sati pokazatelj da sa zdravljem nešto nije u redu. Odgovor na navedeno pitanje dao je dr Nil Grafstajn, docent urologije iz Njujorka. Evo nekoliko važnih informacija koje treba znati o urinu i samom mokrenju.

Iako ne postoji optimalan broj kojim se može odrediti koliko često tokom dana treba mokriti, lekari kažu da bi odlazak u toalet u tu svrhu trebalo da bude od najmanje četiri puta dnevno do maksimalno sedam puta. Ako mokrite više od toga, ne brinite. Nije odmah vreme za paniku jer na učestalost mokrenja utiče niz faktora, a naročito način na koji hidrirate svoje telo.

Šta je normalno

Na primer, ako pijete jako puno vode, logično je da ćete češće odlaziti u WC. Odrasle osobe bi trebalo da piju osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako pijete puno alkohola, kafe ili druge tečnosti koja iritira mokraćni mehur, očekivano je da ćete češće posećivati toalet.

Postoje i one osobe koje imaju slab mehur i koje trče da mokre čim osete najmanju potrebu. Oni će možda više puta dnevno ići da piške, ali količina urina neće biti veća nego kod osoba kojima mehur nije osetljiv.

Šta kad prečesto trčimo u toalet

Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a da se pritom unose dva litra tečnosti, moguće je da je reč o određenom zdravstvenom problemu.

Naime, možda se radi o sindromu preterano aktivnog mehura ili nestabilnom mehuru, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću i većom učestalošću odlaska u toalet, kao i noćnim mokrenjem, a da pritom nije poznat neki drugi uzrok simptoma kao što su urinarna infekcija, kamen u mehuru, prisustvo ciste ili stresna inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće, odnosno nevoljno oticanje urina iz mokraćne bešike).

Prema mišljenju urologa, mokrenje više od osam puta dnevno u dužem periodu može biti prvi znak ovog sindroma. Treba svakako spomenuti kako je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa.

OVO TREBA ZNATI

- Zadržavanje urina nije štetno, osim do trenutka kada postane neprijatno i bolno, ali to svakako ne treba raditi, već treba otići u WC čim se oseti potreba za mokrenjem

- Navika zadržavanja urina (trpljenja) može povećati rizik od infekcije mokraćnog mehura

foto: Shutterstock

- Boja urina od svetložute do tamnožute je normalna, dok je providna znak prekomerne hidratacije, a smeđa pokazuje da je telo dehidrirano

- Određena hrana poput cvekle ili borovnica može da promeni boju urina, ali dan do dva nakon konzumacije ona bi trebalo ponovo da bude žute boje

- S godinama je potreba za mokrenjem češća

Kurir / E.K., Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja