RIZIK: Dugovečnost uz tri nivoa prevencije
Foto: Shutterstock

Osobe starije životne dobi izložene su pojavi mnogih bolesti

RIZIK: Dugovečnost uz tri nivoa prevencije

Život -

Poseban način života i preduzimanje odgovarajućih mera nakon 60. godine mogu znatno poboljšati zdravstveno stanje

Godine sa sobom nose brojne zdravstvene promene. Prevencijom se može sprečiti pojava mnogih oboljenja, pa čak i onih najopasnijih.

Jasno je da su osobe starije životne dobi izloženije pojavi mnogobrojnih bolesti, i to zbog uticaja niza faktora. Međutim, lekari se slažu da se većina teških zdravstvenih stanja, bez obzira na te faktore, može sprečiti na odgovarajući način. On podrazumeva zdrav način života - dijete, fizičku aktivnost u odgovarajućoj meri i smanjeno rizično ponašanje koje može dovesti do pojave određenih zdravstvenih tegoba. Poslednju činjenicu je posebno važno shvatiti ozbiljno jer najnovija istraživanja pokazuju da je čak 40 odsto smrtnih slučajeva kod osoba starije životne dobi u svetu izazvano nekom infekcijom.

Prevencija može da se podeli u tri faze, u zavisnosti od toga koliko osoba ima godina, da li pati od neke bolesti, koristi lekove i slično.

foto: Shutterstock

PRVI NIVO

Ova faza podrazumeva promenu stila života, ali je važno imati na umu da osobe s nekim oboljenjem obavezno o tome moraju da se konsultuju s lekarom. Prevencija je znatno jeftiniji i lakši način borbe protiv bolesti nego korišćenje lekova, odlazak na različite terapije i slično.

Obavezna fizička aktivnost

Na ovaj način sprečava se pojava mnogih oboljenja. Za osobe starije od 65 godina dovoljno fizičke aktivnosti podrazumeva i 30 minuta šetnje dnevno.

Ostavljanje cigareta

Brojna istraživanja potvrdila su da je konzumiranje cigareta jedan od glavnih razloga pojave najtežih oboljenja, poput raka pluća, kod osoba oba pola.

Vakcinacija

Godine, kao i upotreba različitih lekova vremenom znatno slabe imuni sistem, zbog čega su stariji podložniji različitim infekcijama. Kako bi se sprečila pojava gripa, preporučuje se da se osobe starije od 60 godina vakcinišu protiv tog virusa u periodu od septembra do novembra.

foto: Shutterstock

Odgovarajuća ishrana

Veći unos voća, povrća i ribe može znatno da doprinese zdravlju celokupnog organizma (preporučuju se namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, sojino ulje, koštunjavo voće, nemasna mesa, dok se osobama starijim od 50 godina savetuje veći unos mlečnih proizvoda zbog potrebe tela za kalcijumom).

Izbegavanje povreda

Neophodno je smanjiti rizična ponašanja kojima se sprečava mogućnost zadobijanja neke fizičke povrede. To se posebno odnosi na osobe starije od 65 godina, čija pokretljivost postaje ograničenija, a mogućnost lečenja povreda daleko komplikovanija.

REDOVNE KONTROLE KOD STOMATOLOGA

Na ovaj način sprečava se pojava mnogih infekcija, kako oralnih, tako i disajnih. Postoje istraživanja koja su pokazala da pojedine bakterije iz usta mogu da izazovu ozbiljne srčane probleme, pa i kancer, zbog čega je oralna higijena od presudne važnosti.

foto: Shutterstock

DRUGI NIVO

Ova faza odnosi se na mogućnosti prepoznavanja prvih simptoma nekih od najtežih oboljenja, jer se u početnim fazama ona mnogo lakše pobeđuju.

Rak prostate

Reč je o bolesti koja je vodeći uzročnik smrtnosti kod muškaraca starijih od 75 godina. Zato je važno da svi pripadnici jačeg pola stariji od 60 godina redovno idu na kontrole kod urologa.

Rak debelog creva

Osobe koje pripadaju rizičnoj grupi da obole od ove bolesti, uključujući i one s genetskim predispozicijama i ljude koji su u porodici imali slučajeve oboljenja, trebalo bi da u starijoj životnoj dobi jednom godišnje nose stolicu na pregled i urade analize krvi.

Dijabetes

U rizičnoj grupi su ljudi koji u porodici imaju obolele od dijabetesa, kao i oni koji se muče s viškom kilograma.

foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti

Sistematski pregledi jednom godišnje su nezamenljivi.

Kancer dojke

Ženama starijim od 55 godina preporučuje se mamografski pregled na svakih godinu dana ili jednom u tri godine, u zavisnosti od preporuke lekara.

Depresija

Veoma je uobičajeno stanje kod osoba starijih od 65 godina, ali je veoma važno potražiti pomoć lekara.

Demencija

Može da bude posledica Alchajmerove ili neke druge bolesti, a se njeno napredovanje u znatnoj meri može zaustaviti ukoliko se simptomi prepoznaju na vreme.

foto: Shutterstock

TREĆI NIVO

Ova faza se odnosi na pacijente starije životne dobi koji već boluju od neke hronične bolesti, a fokusirana je najviše na praćenje oboljenja i primenu terapije. Međutim, bazira se i na primeni odgovarajućih preventivnih mera kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja, što podrazumeva redovne kontrole.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track