UŽASNO! MLADI U SRBIJI POLUDELI ZA NOVIM OPIJATOM: Skidaju se sa droge, ubijaju se lekom!
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

UŽASNO! MLADI U SRBIJI POLUDELI ZA NOVIM OPIJATOM: Skidaju se sa droge, ubijaju se lekom!

Život -

Umesto heroina, zloupotrebljavaju lek koji se inače koristi za skidanje s opijata, koji može izazvati veliku zavisnost i posledice

Zavisnici od droge u Srbiji masovno su kao opijate počeli da koriste lekove koji u sebi sadrže buprenorfin, koji se inače koriste kao terapija za skidanje s heroina. Ovaj lek, prema rečima stručnjaka, može izazvati veliku zavisnost, a ukoliko se zloupotrebljava i meša s alkoholom, može dovesti i do smrti!

Pre nekoliko dana P. M. (32) prevezen je na VMA, nakon što je u besvesnom stanju pronađen u beogradskom naselju Borča. Lekari su konstatovali da se predozirao narkoticima tako što je kao drogu koristio novi narkotik „buprenorfin“. Lek koji je postao popularan među heroinskim zavisnicima, ali ne da bi se skinuli, već da bi izazvali sličan „trip“ kao kada koriste heroin.

Ukoliko se tablete buprenorfina nepravilno koriste, mogu izazvati krize koje traju i do sedam dana, a bez medicinske pomoći skidanje je nemoguće. Buprenorfin je supstanca koja se inače koristi za lečenje zavisnika od opijata. Tableta buprenorfina, u narko-slengu poznata kao „bup“, stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji želi da se suzbije.

foto: Promo

Doc. dr Janko Samardžić, spec. kliničke farmakologije, kaže za Kurir da se ovaj lek od pre nekoliko godina uspešno koristi u programima detoksikacije i lečenja zavisnosti od opijata, najčešće od heroina.

- Buprenorfin ima slične karakteristike kao heroin i morfijum, ali slabije delovanje i znatno duže izlučivanje iz organizma i na taj način ima mnogo manji adiktivni potencijal. Kao i kod drugih lekova, moguća je njegova zloupotreba protiv koje se treba boriti! Lek se mora uzimati isključivo pod nadzorom lekara, jer njegova primena može imati brojne neželjene efekte - objašnjava naš sagovornik.

On upozorava da prekomerna primena ovog leka može dovesti do razvoja zavisnosti i ispoljavanja teških toksičnih efekata, uključujući depresiju disanja i smrt, posebno ukoliko se kombinuje sa drugim supstancama ili alkoholom.

M. BRANKOVIĆ - Foto: Shutterstock

Činjenice

PRIMENA UZ KONTROLU LEKARA

- buprenorfin je supstanca leka koji se koristi za lečenje zavisnika od opijata

- lek deluje tako što se vezuje za opijatne receptore, pri čemu se oslobađa dopamin

- ima potencijal za stvaranje zavisnosti (manji u odnosu na metadon), te ukoliko bi se naglo prekinulo s uzimanjem, javili bi se simptomi apstinencijalne krize

- kriza se postepeno javlja, simptomi su blažeg intenziteta u odnosu na heroinsku krizu, a njeno trajanje je oko sedam dana

- lek se može bezbedno primenjivati jedino u dozama i na način koje prepiše lekar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track