LEKARI ZA DUŠU: Ko je psiholog, a ko psihijatar?
Foto: Profimedia

Od koga tražiti pomoć

LEKARI ZA DUŠU: Ko je psiholog, a ko psihijatar?

Život -

Često se postavlja pitanje od koga treba potražiti pomoć kada imamo psihičkih tegoba.

U principu, pomažu i psiholog i psihijatar, budući da se i jedan i drugi brinu o duševnom zdravlju ljudi. Ipak, postoje značajne razlike između ovih profesija...

Od koga ćete potražiti pomoć, zavisi od vrste problema i poremećaja, ali i od osobe. Ponekad je problem jednostavan i da bi se otklonio, dovoljan je jedan ili nekoliko razgovora sa stručnjakom koji se bavi psihoterapijom ili savetovanjem. Međutim, problem može da bude i ozbiljniji i tada pomoć pružaju i neuropsihijatri, u saradnji sa psihijatrom ili psihologom.

PSIHIJATAR je lekar, osoba koja je prvo završila Medicinski fakultet, a zatim i specijalizaciju iz psihijatrije, nauke koja se bavi duševnim bolestima i njihovim lečenjem. Psihijatar radi na klinici i leči medikamentima i psihoterapijom. Za razliku od psihologa, psihijatar pacijentu može da prepiše lekove.

PSIHOLOG je završio studije psihologije, nauke koja sagledava ljudsko ponašanje i psihu široko i bavi se različitim aspektima psihičkog života kao, na primer, kakve stavove imamo, kako pamtimo, šta utiče na naše ponašanje i osobine... Samo jedan njen segment, klinička psihologija, bavi se izučavanjem i lečenjem psihičkih oboljenja i pružanjem psihološke pomoći. Psiholog može da radi u školi, firmi, na institutu i u bolnici.

NEUROPSIHIJATRI su takođe lekari, ali oni imaju specijalizaciju iz neuropsihijatrije, nauke koja obuhvata psihijatriju i neurologiju, koja se bavi organskim i funkcionalnim oboljenjima nervnog sistema. Oni rade u bolnicama i na klinikama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track