POMOZITE SEBI: Evo koje namirnice bi trebalo da jedete za bolju koncentraciju!
Foto: profimedia

savetuju nutricionisti

POMOZITE SEBI: Evo koje namirnice bi trebalo da jedete za bolju koncentraciju!

Život -

Emocije i hrana su u tesnoj vezi. Neke namirnice mogu i da pogoršaju stanje, napominju nutricionisti.

Grožđe će pozitivno uticati na raspoloženje kao i kelj, zeleni čaj i žitarice.

Kako biste sebi pomogli, pokušajte da u svakodnevnu ishranu uvedete one namirnice koje popravljaju raspoloženje.

Od doručka sve počinje Doručak je najvažniji obrok u toku dana i podiže raspoloženje, potvrdile su brojne studije. Najbolji izbor su žitarice koje podstiču probavu, daju osećaj sitosti i energiju organizmu čime čiste negativne emocije i osećaj tuge.

Kada ste loše volje, ne bi trebalo da jedete slatkiše i grickalicama koje trenutno podižu raspoloženje, jer na duže staze vode većoj depresiji.

Oslobodite se stresa Najbolje namirnice u tim situacijama su one koje obiluju magnezijumom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom C. Najviše ćete ih naći u integralnoj testenini, lososu i kelju

Studije su potvrdile da ti sastojci smanjuju osećaj anksioznosti i ublažavaju simptome stresa.

Gvožđe za motivaciju i koncentraciju Nedostatak motivacije i manjak koncentracije mogu biti posledica niskog nivoa gvožđa, pa bi u ishranu trebalo da uključite tunjevinu, spanać, grožđe i grašak.

Alkohol je najbolje izbegavati zato što smanjuje kontrolu i vodi prejedanju, a samim tim i manjku energije. Osim dobre hrane, u motivisanju pomaže i vežbanje koje razbuđuje i daje organizmu energije za nove pobede.

foto: profimedia

Oslobodite se ljutnje Ljutnja je jaka emocija koja se nije lako osloboditi, ali u tome može pomoći zeleni čaj. On sadrži epigalokatehin galat (EGCG), antioksidans koji deluje opuštajuće.

Istraživanja su potvrdila da su ispitanici koji su dobijali dnevnu dozu EGCG-a smireniji od onih koji su bili na placebu, a snimci moždanih talasa pokazali su opušteno, ali oprezno stanje.

Vlakna i proteini za produktivnost Nizak nivo šećera u krvi može biti kriv za usporenost i slabiju produktivnost, ali to ne znači da odmah treba posegnuti za čokoladom. Slatkiši u takvoj situaciji nisu najbolje rešenje jer su prazne kalorije.

To znači da će vam na brzinu podići nivo šećera i energiju, ali je i naglo spustiti. To pak može izazvati umor i pad raspoloženja. Bolji izbor je hrana bogata vlaknima i proteinima koja postupno diže nivo šećera i pruža duži osećaj sitosti.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track