ISTINA O VITAMINSKIM SUPLEMENTIMA: S njima ne treba preterivati
Foto: Shutterstock

VAŽNO

ISTINA O VITAMINSKIM SUPLEMENTIMA: S njima ne treba preterivati

Život -

Iako nadoknađuju gubitak minerala i vitamina, oni nikako ne mogu zameniti ishranu, nego su samo njen dodatak

Vitaminske pilule daju snagu, obnavljaju minerale i vitamine u organizmu i štite nas od infekcija tako što jačaju imunitet, a takođe pomažu pri bržem oporavku nakon napora.

Međutim, koliko ima istina, toliko je i mitova, a mnoge prepisane pilule imaju više psihološki efekt i zapravo su placebo.

Uzimaju se samo kao dodatak ishrani

Prema različitim istraživanjima, vitaminski suplementi nisu potpuno zdravi za ljudsko telo. Iako nadoknađuju gubitak minerala i vitamina, oni nikako ne mogu zameniti ishranu, nego su samo njen dodatak. Njihovi sastojci su prirodni, ali vitamini imaju i štetne efekte kada se obrade u fabrikama i pretvore u pilule. Ono što je usko povezano s prirodom ne mora nužno biti zdravo za organizam.

Ne pijte više od prepisane doze

Svaki višak je štetan, a isto se odnosi i na vitaminske suplemente. Višak vitamina može da ošteti vitalne organe, da prouzrokuje defekte kod novorođenčadi, kao i oštećenja nerava. Predoziranje vitaminom C dovodi do dijareje i oštećenja ćelija.

foto: Shutterstock

Mnoge kompanije tvrde da su njihovi suplementi potpuno sigurni i zdravi, ali različita istraživanja su pokazala da su ipak nesigurni i da tvrdnje znaju da zavaraju kupce.

Suplementi su korisni samo onda kada organizmu nešto nedostaje, ali to nikako ne znači da treba da se oslanjate samo na njih. Uvek treba preferirati prirodne izvore koji uključuju unos voća i povrća.

Ne pijte ih na prazan stomak

Važno je znati i da se vitaminski suplementi mogu kositi s ostalim lekovima koje pijete. Suplementi, uključujući vitamin K, koji pomaže u zgrušavanju krvi, i cink, koji poboljšava imunitet, u kombinaciji s drugim lekovima mogu dovesti do reakcija koje uzrokuju ozbiljne probleme sa zdravljem.

Vitamine nipošto ne treba uzimati na prazan stomak, jer su mnogi od njih rastvorljivi u vodi i jedino tako se apsorbuju. Vitamini A, D, E i K se apsorbuju samo s mastima. Tako da, ako ih uzimate, važno je da ih unosite s malo masne hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track