MENIJEROVA BOLEST: Od problema s ravnotežom do gubitka sluha
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na vrtoglavicu i zujanje u uhu

MENIJEROVA BOLEST: Od problema s ravnotežom do gubitka sluha

Život -

Čitav svet se okreće, a sve zapravo miruje, zuji vam u ušima, a potpuna je tišina, imate utisak da ne čujete dobro - opis je simptoma Menijerove bolesti, koja nastaje usled nakupljanja i zadržavanja tečnosti u unutrašnjem uvu. Kome se obratiti za dijagnozu?

Vrtoglavica je sama za sebe već dovoljno neprijatna, a kada je praćena šumom u uvu, gubitkom ravnoteže, nagluvošću, mučninom i povraćanjem, onda svakako izaziva strah kao da je ugrožen život

Pojavljuje se iznenada

Menijerova bolest je hronično oboljenje unutrašnjeg uva, koje se najčešće manifestuje iznenadnom ili postepenom pojavom nagluvosti i šuma, kao i osećaja punoće obično u jednom uvu, a nakon nekoliko meseci i napadima vrtoglavice, koji mogu da traju nekoliko sati. Bolest je hronična, s različitim fazama poboljšanja i pogoršanja, povremeno s neprijatnim i čestim napadima vrtoglavice i povraćanjem, što je i razlog da pacijenti zatraže pomoć lekara.

foto: Printscreen

Udružena s drugim poremećajima

Mada uzrok bolesti još uvek nije poznat, utvrđeno je da dolazi do nakupljanja, odnosno zadržavanja tečnosti u unutrašnjem uvu.

Primećeno je da određeni spoljašnji faktori poput stresa, uzimanja neke vrste hrane ili povećanog unosa soli, nekada i promene vremenskih uslova utiče na pogoršanje bolesti, ističu stručnjaci.

Kako se otkriva

Pošto se radi o unutrašnjem uvu, bolest se ne može direktno dokazati, ali uz detaljno opisane simptome, kao i pomoću testova sluha i ravnoteže može se posumnjati da se radi o Menijerovoj bolesti.

Lečenje

Nažalost, za ovu bolest još uvek nema leka, ali postoji više terapijskih pristupa, koji su individualni pošto svaki pacijent na terapiju reaguje na različit način. Najveći broj pacijenata uz dijetetski režim (manji unos soli) i uz adekvatnu terapiju lekovima (kojom se poboljšava cirkulacija unutrašnjeg uva i poboljšava izbacivanje tečnosti iz njega) može u dužem periodu da zadrži stabilno stanje. Kod manjeg broja pacijenata primenjuje se metoda kojom se lek ubacuje u unutrašnje uvo. Ova metoda lečenja pokazala se prilično efikasnom u kontroli bolesti, ali, nažalost, u nekim situacijama može doći do pogoršanja, pa čak i potpunog gubitka sluha. Karakteristično za ovu bolest je da se najčešće javlja u srednjem dobu, kod radno sposobnih ljudi, pa su i zato rana dijagnostika i blagovremeno lečenje Menijerove bolesti veoma važni.

foto: Shutterstock

Neprijatno

NAPADI SE PONAVLJAJU

Bolest počinje naglo, bez očiglednog uzroka, vrtoglavicom, šumom i nagluvošću na jednoj strani. Propratni simptomi su poremećaj ravnoteže; osoba pada na bolesnu stranu i predmeti kao da se okreću na toj strani, oseća mučninu, ima nagon za povraćanjem, javljaju se bledilo i pojačano znojenje. Simptomi traju obično do dva sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track