ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: Ovo zeleno povrće jača kosti, a to nije sve...
Foto: profimedia

zdravlje

ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA: Ovo zeleno povrće jača kosti, a to nije sve...

Život -

Kako biste poboljšali svoje zdravlje i izgled bitno je kakvu ishranu konzumirate. Potrudite se da vaša ishrana sadrži upravo zeleno lisnato povrće poput spanaća.

Nekada i nekoliko svežih listova može da doprinese razlici koju ćete sasvim sigurno brzo primetiti.

Prevencija kancera Dodavanje spanaća u ishranu jednostavan je način da sprečite razvoj i rast kancerogenih ćelija. Zeleno povrće je nešto što morate imati na svakodnevnom meniju. Spanać, kelj, kupus, zelena salata sve su to blagotvorne namirnice. One sadrže karotenoide, pigmente koji imaju antioksidativno dejstvo.

foto: profimedia

Prema "The American Institute of Cancer Research" hrana koja sadrži ovaj pigment sprečava rak grla, usne duplje, usporava rak dojke i rak pluća.

Reguliše krvni pritisak Spanać ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska - kalijum, folati i magnezijum.

Minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Spanać je na neki način prva pomoć kod hipertenzije, prenosi portal "Readers digest".

Jača kosti Spanać treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju. Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocen za varenje i čišćenje organizma. Takođe, ovaj kompleks vitamina utiče na lepšu kosu i nokte.

foto: profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track