PRIMETILI STE KRV U STOLICI? EVO KOJA OPAKA BOLEST PRETI: Ovaj simptom nikako ne ignorišite
Foto: Shutterstock

Opasno po život

PRIMETILI STE KRV U STOLICI? EVO KOJA OPAKA BOLEST PRETI: Ovaj simptom nikako ne ignorišite

Život -

Krv u stolici može da ukazuje na benigna oboljenja ili potrebu da regulišete način ishrane, ali ovo može da bude i znak da vam prete opake bolesti, piše Lepa & Srećna

Genetika, način ishrane, stanje organizma i imunitet utiču na zdravlje sistema organa za varenje. Stručnjaci apeluju da ukoliko primetite krv u stolici ili promenu boje (previše tamna stolica), treba što pre da potražite lekarsku pomoć i uradite određene analize. Istraživanja pokazuju da krv u stolici može da ukazuje na Kronovu bolest (zapaljensko oboljenje digestivnog trakta), bolne polipe na crevima, angiodisplazija (proširenje krvnih sudova sluzokože debelog creva) ili analnu fistulu.

Takođe, ovaj simptom se ispoljava i kod oboljenja kao što su hemoroidi, gastroenteritis (upala želuca i tankog creva), ulcerozni kolitis (upalna bolest koja zahvata debelo crevo i rektum), karcinom creva, analna fisura (čir ili rana na analnom kanalu) i čir na dvanaestopalačnom crevu. Ove bolesti lako mogu da uzrokuju opasne komplikacije ako ne reagujete na vreme, zato čim primetite krv u stolici, hitno idite kod lekara.

PROČITAJTE JOŠ:

AKO IMATE OVO NA STOMAKU, HITNO MORATE KOD LEKARA

IZGUBILA JE 45 KILOGRAMA, A NJENA DIJETA JE NEVEROVATNO LAKA

AKO SE BUDITE SA ZNOJEM NA LICU, HITNO KOD LEKARA

(Kurir.rs/Lepa & Srećna - Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track