OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE HEMANGIOM NA JETRI: Da li je benigni tumor krvnih sudova smrtonosan?
Foto: Shutterstock

Mnogi ne znaju da ga imaju, a ishod može biti fatalan

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE HEMANGIOM NA JETRI: Da li je benigni tumor krvnih sudova smrtonosan?

Život -

Hemangiom je benigni tumor koji semože javiti na koži ili unutar tela, a evo koji simptomi ukazuju da imate veliki hemangiom jetre, piše Lepa & srećna.

Kada krvni sudovi stvore grumen, nastaje hemangiom. Hemangiomi obično nisu veći od 5 cm, a retko kad se ispoljavaju simptomi. Međutim, kada hemangiom postane veći od 4 cm u prečniku mogu se javiti sledeći znakovi: nelagodnost u predelu stomaka i nadimanje, mučnina, gubitak apetita, bol i osećaj sitosti iako niste jeli ili posle malog obroka. Lekari još nisu utvrdili šta uzrokuje hemangiom na jetri. Mnogima je urođen, a kasnije se javlja kod osoba između 30 i 50 godina i tp češće kod žena.

Hemangiom nije maligni tumor i ne postoje dokazi da uzrokuje rak jetre. Međutim, ako hemangiom pukne, može da izazove krvarenje unutar stomaka, ugrozi funkcionisanje organa i rad srca, pa ishod može biti fatalan. Ovo oboljenje se najčešće leči lekovima i operacijom, a neki lekari uključuju terapiju koja blokira dotok krvi u hemnagiom i tako sprečava njegov rast i dalje komplikacije.

PROČITAJTE JOŠ:

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT

LJUTA PAPRIKA LEČI BOLOVE KOJI MUČE POLA SRBIJE

TIHI UBICA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA

(Kurir.rs / Lepa & srećna / Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja