RUŽNA NAVIKA KOJA UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA: Kako grickanje noktiju ugrožava zdravlje!
Foto: Profimedia

PAŽNJA

RUŽNA NAVIKA KOJA UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA: Kako grickanje noktiju ugrožava zdravlje!

Život -

Neke osobe tvrde da ne mogu da kontrolišu svoju potrebu za grickanjem noktiju i da ponekad to rade nesvesno. Grickanje noktiju se povezuje i s depresijom i negativnim emocijama jer ružan izgled noktiju može uticati na samopouzdanje. Međutim, ovo može izvazvati i razne zdravstvene probleme

1. Infekcija kože Dermatolozi tvrde da stalno grickanje noktiju često rezultira infekcijom kože ispod nokta. Bakterijska infekcija može uzrokovati crvenilo, oticanje prsta, pa čak i gnoj može početi da se nakuplja ispod površine nokta. Ako primetite infekciju, obavezno idite kod lekara, koji će vam propisati antibiotik.

2. Širenje bradavica Bradavice na prstima nastaju usled humanog papiloma virusa (HPV) i često se javljaju kod osoba koje grickaju nokte. Takve bradavice se sa lakoćom mogu preneti i u usta i na druge delove tela ukoliko konstantno grickate nokte.

3. Nokti mogu ostati zauvek deformisani Hronično grickanje noktiju dovodi do uništavanja tkiva ispod nokta, a ishod je trajna deformacija nokta. Pojavljuju se grebeni na nokatnoj ploči, a sam nokat može kratkoročno ili čak dugoročno prestati da raste.

4. Menja vam se i zagrižaj Osim deformacija na rukama, može doći i do deformacije zagrižaja. Ljudi koji grickaju nokte stalno koriste iste pokrete, a taj pritisak na zube može dovesti do trajne promene zagrižaja.

Saveti za prestanak ove navike Prestati sa grickanjem noktiju veoma je teško za one koji su zavisni od te navike, međutim, postoje razni trikovi pomoću kojih vremenom možete da se oslobodite ovog problema.

Redovno secite nokte i lakirajte ih lakom. Muškarci mogu nokte mazati providnim lakom.

Zaposlite ruke: Pokušajte da ruke okupirate nekom aktivnošću koja će vam odvući pažnju i koja će sprečiti da grickate nokte.

Lek naših baka: Vrhove prstiju i nokte premažite nekom namirnicom neprijatnog ukusa, kao što je sirće, ljuta papričica ili neka druga namirnica gorkog ili ljutog ukusa.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track