ŠTA POZA U KOJOJ SPAVATE OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo koji položaj u snu može da uzrokuje bolove i bolest
Foto: Profimedia

Obratite pažnju

ŠTA POZA U KOJOJ SPAVATE OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo koji položaj u snu može da uzrokuje bolove i bolest

Život -

Obratite pažnju na pozu u kojoj spavate i sprečite bolest na vreme!

Nedostatak sna može uzrokovati dijabetes, gojaznost i srčana oboljenja, a evo šta poza u kojoj spavate otkriva o vašem organizmu.

Poza u kojoj spavate značajno utiče na zdravlje celog organizma, a čak se u nekim pozama mogu smanjiti bolovi i razna oboljenja organa. Jedna od najzastupljenijih poza spavanja jeste položaj fetusa, a ovako najčešće spavaju žene. Stručnjaci ističu da ovaj položaj pomaže da smanjite bolove u leđima, vratu i i sprečite gorušicu. Spavanje na boku sa ispruženom jednom rukom dobro je za jačanje mišića na leđima, ligamenata, pozitivno utiče na kičmene diskove, ali uzrokuje probleme i bolove u vratu.

Spavanje na leđima sa raširenim rukama i nogama (položaj morske zvezde) uzrokuje hrkanje, ali smanjuje bolove u vratu i sprečava gorušicu. Ova poza dobra je i za negu kože i sprečavanje bubuljica, jer lice nije na jastuku. Spavanje na boku sa rukom uz telo i ispravljenim nogama odlično je protiv hrkanja i kičma je u ovom položaju ispravljena, ali stručnjaci ističu da osobe koje ovako spavaju ranije dobiju bore. Spavanje na stomaku sa savijenim nogama u kolenima loše utiče na kičmu i izaziva bolove u stomaku i leđima, ali je dobro za probavu. Ako spavate na leđima sa rukama uz telo, to je odlično za kičmu, ali zato uzrokuje hrkanje i apneju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track