NE SMETE JE IGNORISATI: Ova ženska bolest može dovesti do neplodnosti, a ovako se razvija!
Foto: Shutterstock

NAJUČESTALIJA

NE SMETE JE IGNORISATI: Ova ženska bolest može dovesti do neplodnosti, a ovako se razvija!

Život -

Bakterijska vaginoza je najučestalija vaginalna infekcija kod žena u reproduktivnom dobu.

Nastaje kada je poremećena ravnoteža bakterija u vagini i kada prevlada rast neke od njih. Vagina uglavnom sadrži dobre bakterije i nekoliko loših. Bolest se razvija kada se poveća broj loših u odnosu na dobre bakterije.

Šta je izaziva Izazvana je poremećajem prirodne ravnoteže bakterija u vagini. Lactobacillus, dobra bakterija, metabolizuje glikogen u mlečnu kiselinu u vagini i održava normalni vaginalni pH, koji osigurava prirodnu odbranu od loših bakterija. Kada odbrana oslabi, ostale bakterije prisutne u vagini počinju da se umnožavaju i uzrokuju simptome. Antibiotici širokog spektra mogu da unište dobre bakterije, da naruše normalnu vaginalnu floru i da prouzrokuju nastanak bakterijske vaginoze. Prečesto pranje, preduga upotreba tampona, dijafragme i slično mogu da naruše tu ravnotežu.

Bakterijska vaginoza se povezuje i sa čestim menjanjem partnera i nekorišćenjem prezervativa tokom polnog odnosa.

Koji su simptomi bolesti Sekret neprijatnog mirisa, svrab i nadraženost najčešći su simptomi bakterijske vaginoze, a uočavaju se uglavnom nakon polnog odnosa ili menstruacije. Može biti prisutan i gusti, lepljivi beli ili sivkasti sekret četiri dana do četiri nedelje nakon kontakta. Povišen vaginalni pH takođe je simptom bolesti. Neke žene nemaju nikakvih simptoma.

Kako znati da se bolest pojavila Tokom pregleda ginekolog uzima uzorak iz vagine i pomoću njega utvrđuje prisustvo bolesti. Takođe, i tokom samog pregleda lekar može da uoči znakove bolesti, kao što je belo-sivi sekret.

Koje su komplikacije Bakterijska vaginoza povezuje se sa upalnom bolešću karlice, neplodnošću, vanmateričnom trudnoćom, prevremenim porođajem i malom porođajnom telesnom masom novorođenčeta inficirane majke.

Kako se leči Ova bolest leči se antibioticima koje prepisuje isključivo lekar. Generalno, kod bakterijske vaginoze nije potrebno lečiti muškog partnera.

Može li se lečiti obolela trudnica Svaka trudnica sa simptomima bakterijske vaginoze ili ona koja je u prethodnoj trudnoći rodila dete male porođajne telesne mase mora biti testirana na bakterijsku vaginozu i mora da se leči. Neki antibiotici koji se primenjuju kod žena koje nisu trudne mogu se primeniti i kod trudnica.

Kako se može bolest može sprečiti

* Međusobna vernost partnera smanjuje mogućnost zaraze * Upotreba prezervativa tokom svakog vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa * Izbegavanje prečestog ispiranja genitalnog područja, čime se uklanjaju dobre bakterije, koje štite vaginu od infekcija * Redovni ginekološki pregledi

Važna napomena Prilikom korišćenja antibiotika veoma je važno popiti celu dozu koju je preporučio lekar da se simptomi ne bi vratili.

(Kurir, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track