STVORITE DOBRE NAVIKE: Evo kako da ojačate imunitet za 24 sata!
Foto: Shutterstock

ZA DOBRO ZDRAVLJE

STVORITE DOBRE NAVIKE: Evo kako da ojačate imunitet za 24 sata!

Život -

Umesto da čekate prve znake prehlade, najbolje je na vreme preduzeti preventivne korake kojim ćete ojačati imunitet.

foto: Profimedia

Nutricionisti su dali nekoliko primera kako da tokom 24-satne rutine poboljšate imunitet.

1. Dan započnite čašom vode pomešane s malo sveže isceđenog soka od limuna (ne više od polovine). Ovaj napitak ne samo da će vas hidrirati već će imati pozitivan uticaj na probavni sistem u smislu pripreme za prijem i varenje hrane.

Ovo je takođe i vrlo jednostavan način da povećate nivo C vitamina, ključnog sastojka za imunosistem, a u kineskoj medicini se već godinama veruje kako da ova mešavina pomaže u čišćenju i detoksikaciji. Takođe, uz doručak se preporučuje konzumiranje dodataka ishrani, poput jogurta, koji podržava pozitivne bakterije dobre za crevnu floru.

2. Ručak treba da bude šarenih boja. U prevodu, treba da sadrži što više povrća. Povrće poput šargarepe ima visok nivo beta-karotena, dok ljubičaste vrste voća i povrća sadrže jake antioksidanse potrebne za dobro zdravlje organizma.

Imunosistemu potrebni su različiti sastojci kako bi bio zdrav. Zaboravite na sendviče i umesto toga spakujte svežu salatu duginih boja (sa što više povrća) punu kvalitetnih proteina, savetuju nutricionisti.

foto: Profimedia

3. Umesto da nakon ručka legnete ili sednete za kompjuter - prošetajte. Na ovaj način ćete sniziti nivo kortizola i povećati nivo vitamina D. Šetnja se preporučuje u prirodi, gde je mirno i ima što više zelenila.

4. U poslepodnevnim satima jedite užinu bogatu proteinima. Neslani kikiriki, orasi i semenke, kuvana jaja, štapići od povrća, humus i čija puding odlični su za užinu.

5. Vežbajte, ali kada ste odmorni, u protivnom ćete narušiti svoj imunosistem. Večerajte što ranije, jer kasna večera može da ošteti probavni sistem i kvalitet sna. Idite ranije u krevet, jer su san i imunitet usko povezani. U prevodu, malo sna negativno utiče na imunitet i slabi ga. Držite se optimalnog vremena odlaska u krevet (ne ležite prekasno) i izbegavajte korišćenje kompjutera i telefona bar sat vremena pre odlaska u krevet. Preporučuje se i da pre toga napravite kupku i da čitate knjigu.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track