BEZAZLENE PROMENE MOGU BITI POKAZATELJ OZBILJNIH BOLESTI: Simptomi zbog kojih HITNO treba ići kod lekara!
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

BEZAZLENE PROMENE MOGU BITI POKAZATELJ OZBILJNIH BOLESTI: Simptomi zbog kojih HITNO treba ići kod lekara!

Život -

Telo žene stalno se menja. Tokom celog života nastaju brojne promene i u većini slučajeva to je sasvim normalno.

Međutim, neke naizgled normalne promene mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih stanja poput raka. Lekari upozoravaju na simptome koji ukazuju da se u telu događa nešto loše i da se neki od navedenih simptoma nipošto ne smeju ignorisati, već da hitno treba posetiti lekara.

1. Promene na dojkama Iako većina kvržica koje se pojave na grudima ne znači da je reč o raku, ovo stanje se nikako ne sme ignorisati. Ali ako primetite da su se bradavice uvukle, da su dojke promenile oblik, da iz bradavice curi tečnost (iscedak) ili ako osećate bol i preveliku osetljivost grudi, kao i promene na koži dojke, poput crvenila, ne odlažite posetu lekaru. Odlazak na redovne kontrole, ultrazvuk i mamografiju vrlo je važan, a ako je potrebno i ako doktor sumnja na karcinom, uradiće vam i biopsiju.

2. Nadutost Potpuno je normalno da se žene ponekad osećaju naduto, ali ako se simptomi ne povuku nakon nedelju dana do dve i ako ne osetite poboljšanje, a posebno ako je to stanje praćeno gubitkom kilograma ili krvarenjem, obavezno posetite lekara. Stalna nadutost može biti znak raka, uključujući rak dojke, debelog creva, jajnika, jetre ili materice. U zavisnosti od ostalih simptoma, proći ćete testove među kojima su pregled krvi, ultrazvuk ili CT, mamografija i kolonoskopija kako bi se otkrio uzrok problema.

foto: profimedia

3. Krvarenje između ciklusa Ako ste u godinama kada još uvek imate menstruaciju, a javlja se krvarenje koje nije deo uobičajenog mesečnog ciklusa, obavezno otiđite kod ginekologa. Uzroka može biti mnogo, ali treba isključiti endometrijski karcinom (karcinom sluznice materice), koji je jedan od pet najčešćih u našoj zemlji. Krvarenje nakon menopauze nikad nije uobičajeno i treba odmah na kontrolu. I ne zaboravite, svako krvarenje (osim menstrualnog) može da izazove ozbiljnu infekciju, malokrvnost, a u neki slučajevima i sepsu. Zato se s ovim stvarima ne treba igrati.

4. Promene kože Promena veličine, oblika ili boje, kao i nagla pojava novih mladeža znakovi su da je možda u pitanju rak kože, a telo je najbolje detaljno pregledati upravo nakon leta. Otiđite na pregled i, ukoliko lekar insistira, što je pre moguće uradite biopsiju.

5. Krv u mokraći ili stolici Krvava stolica ili mokraća, pogotovo ako krvarenje traje više od jednog ili dva dana, nisu normalna stanja. Krvava stolica često se javlja zbog hemoroida, ali može biti i simptom raka debelog creva. Krvavi urin obično je prvi znak raka mokraćnog kanala ili bubrega. U oba slučaja odlazak lekaru ne sme se odlagati.

6. Promene u limfnim čvorovima Limfni čvorovi su male žlezde veličine graška koje su smeštene svuda po telu. Većina promena u njima dolazi od uobičajenih infekcija. Ali neki tipovi raka, uključujući leukemiju i limfom, takođe mogu prouzrokovati da se limfni čvorovi povećaju ili da postanu mekani. Lekarska kontrola je nužna ako imate grudvicu ili otok bilo gde u telu i ako to traje više od mesec dana.

7. Teškoće s gutanjem

Povremene teškoće s gutanjem nisu nešto zbog čega se treba odmah zabrinuti. Ali, ako se stanje često ponavlja, posebno ako je praćeno povraćanjem ili gubitkom telesne težine, to može ukazivati na rak grla ili želuca i treba ga proveriti. Uradite endoskopiju, CT vrata, grudnog koša i stomaka ili rendgenski snimak.

8. Gorušica Previše hrane, alkohola ili stresa može prouzrokovati ozbiljnu kiselinu u želucu. U tom slučaju prvo treba promeniti stil života i ishranu bar nedelju dana do dve kako biste videli da li će se stanje popraviti. Ako to ne pomogne, obratite se lekaru. Gorušica koja ne prolazi ili se pogoršava mogla bi da bude i simptom pojave helikobakterije, a u težim slučajevima karcinom želuca, grla ili jajnika i može da ošteti sluznicu želuca, što povećava rizik od razvoja raka grla.

foto: profimedia

9. Promene u ustima Ako pušite, pazite na žute, sive, bele ili svetlocrvene mrlje u ustima ili na usnama. Takođe, možete dobiti i afte, bolne rane u ustima. Bilo koja od njih može upućivati na oralni karcinom. Pitajte svog lekara ili stomatologa o testovima i lečenju.

10. Mršavljenje bez namere Većina žena čezne da im se višak kilograma magično istopi bez mnogo truda i gladovanja. Ali ako izgubite desetak kilograma, a niste bili na dijeti ili promenili način života i smanjili unos hrane, ili uključili fizičku aktivnost, to može biti signal da je reč o zdravstvenom problemu. Nenameran gubitak težine često je prouzrokovan stresom ili problemima sa štitnom žlezdom, ali može ukazivati i na mnogo ozbiljniji problem, kao što je rak pankreasa. Takođe su moguće i druge vrste bolesti, pa će vaš lekar zahtevati i druge testove za otkrivanje ovog problema.

11. Umor Mnogo je žena umorno jer vode naporan i stresan život. Ali ekstremni umor koji ne prestaje nije normalan. Razgovarajte sa svojim lekarom tome i prijavite mu ako imate i druge simptome, jer će tako otkriti o čemu se radi i koju terapiju da vam da.

12. Kašalj Kašalj uglavnom prolazi samostalno tokom tri do četiri nedelje. Nemojte zanemariti onaj koji traje duže od toga, pogotovo ako pušite ili ako ostajete bez daha. A ako iskašljavate krv, hitno otiđite kod lekara. Kašalj je najčešći simptom raka pluća.

foto: Shutterstock

13. Bol Rak ne uzrokuje bolove u većini slučajeva, ali trajni bol može signalizirati rak kostiju, mozga ili neke druge vrste, posebno onih koji se šire. Obratite se lekaru ako imate neobjašnjive bolove koji traju mesec dana ili duže. Retko je, ali bol u stomaku i depresija mogu biti znak raka pankreasa. Treba li da se zabrinete? Ne, osim ako u vašoj porodici već neko nije imao taj oblik raka.

foto: Profimedia

14. Visoka temperatura Neki virusi mogu da izazovu temperaturu, i ako nije preterano visoka (do 38°C), nekoliko dana ste sigurni. Ali ako je povišena (između 37,5 i 38,5) duže od nekoliko dana, obavezno se javite doktoru da bi video o čemu se radi. Temperatura može da signalizira i ozbiljnije infekcije iako nema drugih pratećih simptoma.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track