DA LI TREBA DA SE ZABRINEMO: Evo zašto vam pucketaju zglobovi
Foto: Shuterstock

SAZNAJTE

DA LI TREBA DA SE ZABRINEMO: Evo zašto vam pucketaju zglobovi

Život -

Neobično krckanje i pucketanje koje osećamo u kolenima, ramenima ili vilici događa se skoro svakodnevno, ali ima li razloga za brigu?

Stručnjaci objašnjavaju da je to uglavnom bezopasna pojava, ali ako postane česta, obavezno se treba javiti lekaru. A evo koji su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do ovih čudnih zvukova...

Ramena - Zvuk pucketanja u ramenima povezan je s godinama. Ako imate manje od 35 godina, to je znak nestabilnosti i opuštenosti tetiva i vezivnog tkiva. Ovo se najčešće događa na mestima ranijih povreda, što se uz nekoliko meseci fizikalne terapije može rešiti.

Laktovi - Ako vaš lakat pucketa dok ga pokrećete i pritom vas i boli ili vam se događa da "zablokira", postoji mogućnost da vašim zglobom "luta" komadić kosti ili hrskavice veličine zrna peska. Ako čujete pucketanje s unutrašnje strane lakta, propraćeno trncima, to može značiti i da su se živci ukleštili, pa kako ne bi došlo do oštećenja, potrebno je obavezno otići kod doktora na pregled.

Ruke i zglobovi - Još dok smo bili deca, roditelji su nam govorili da ne krckamo prstima jer će nam se kasnije ruke tresti. Sad znate da to nije istina, jer povlačenjem prstiju rastežemo malu kesicu zaštitne tečnosti koja se nalazi u zglobovima, što oslobađa pritisak.

Kukovi - Snažan i kratak zvuk krckanja kukova najčešća je pojava, a događa se kada se debeli snopovi tetiva koje podržavaju nogu premeste na spoljašnju stranu kosti bedra. Iako to zna da bude poprilično bolno, ne treba se brinuti jer nije opasno i vrlo je česta pojava kod mladih žena, a problem se rešava vežbama istezanja.

Gležnjevi - Pucketanje gležnja ima više objašnjenja, a najčešće je posledica starih povreda, kao što su iščašenje ili uganuće skočnog zgloba. Oslabljene tetive ne drže zglob toliko snažno, pa on često iskače iz ležišta. Vrlo glasan zvuk pucanja praćen jakim bolom na spoljašnjoj strani pete može značiti da vam je napukla Ahilova tetiva.

Kolena - Zašto kolena pucaju kad se spustimo u čučanj? Zato što ih spuštanjem opterećujemo težinom koja je sedam puta veća od naše ukupne telesne težine, što znači da tkivo protestuje. Najbolji način za rešavanje ovog problema, kao i za očuvanje kolena su vežbe i jačanje mišića koji drže koleno. I naravno, vodite računa da ne preterate s kilažom.

Vilica - Više od 10 odsto žena i muškaraca oseća krckanje u vilici. Uzrok je hrskavica između kosti i vilice, koja zbog pritiska stalno iskače i vraća se u ležište. Najčešći razlog je stres i napetost, što uzrokuje i škripanje zubima tokom sna. Za rešavanje ovog problema treba se javiti stomatologu.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track