U KUHINJI IMATE SASTOJKE KOJI LEČE PREHLADU: Ovo su najbolji prirodni lekovi protiv sezonskih virusa!
Foto: Shutterstock

ZABORAVITE TABLETE

U KUHINJI IMATE SASTOJKE KOJI LEČE PREHLADU: Ovo su najbolji prirodni lekovi protiv sezonskih virusa!

Život -

Naučnici kažu da pun tanjir tople pileće supe dokazano umiruje upalne procese u plućima, a da beli luk smanjuje prehladu za 63 odsto

Najbolja odbrana od virusa je jačanje imuniteta zdravom hranom. Zbog nekvalitetne ishrane telo je podložnije infekcijama, a i sam oporavak traje duže.

Namirnice koje je korisno uvrstiti u ishranu su one koje sadrže nutrijente važne za jačanje imuniteta - kvalitetne izvore proteina, dobrih masnoća, antioksidansa, ali i probiotika. Naime, za neometan rad imuniteta valja paziti na probavu jer su dobre bakterije u debelom crevu velikim delom odgovorne za zdravlje. Zato u ishranu treba uvrstiti fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira jer na neki način štite imunitet.

Beli luk odličan protiv prehlade Njegova ulja i aktivna materija alicin ulaze u disajni sistem kroz krvotok i ublažavaju respiratorne tegobe. Zbog toga beli luk poseduje protivvirusno i antibakterijsko dejstvo. Naučno je potvrđeno da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Njegovo snažno dejstvo potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Najdelotvorniji je ako se nasecka desetak minuta pre jela jer je njegovo dejstvo tada jače.

Nar prepun vitamina C I voće sadrži antioksidanse koji smanjuju simptome prehlade. Deluje antimikrobno protiv bakterija koje uzrokuju mnoge respiratorne bolesti. Nar je bogat i vitaminom C, koji vrlo brzo smanjuje simptome prehlade. Takođe, visoke doze vitamina C sadrži i limun, koji takođe pomaže u smanjivanju upalnih procesa u celom telu.

foto: Profimedia

Kivi pomaže kod upale grla, med kod kašlja Redovan unos kivija smanjuje učestalost, trajanje i težinu simptoma infekcija gornjih disajnih puteva, a pomaže i kod upala grla. Med prirodno smiruje bol u grlu i deluje kao sredstvo za suzbijanje kašlja. To omogućuje telu da ojača svoj imunitet u u borbi protiv infekcija i groznice. Med se može jesti nekoliko puta dnevno, a dobro ga je ujutro popiti razmućenog u čaši mlake vode u koju je dodato i nekoliko kapi limuna, koji će podstaći izlučivanje pljuvačke i odbranu od infekcija.

Pileća supa pomaže kod gripa Domaća pileća supa ima jako protivupalno dejstvo i ublažava simptome infekcija gornjih disajnih puteva i gripa. Sadrži sastojke koji obiluju vitaminima i mineralima. Npr. šargarepa skuvana u njoj telo snabdeva vitaminom A, važnim za sluznicu, a piletina sadrži cink, koji pomaže u borbi protiv groznice i u oporavku tkiva.

Čili papričice protiv začepljenog nosa Kajenske i crvene čili papričice sadrže kapsaicin, koji ne samo da daje ljuti ukus hrani već ima i protivupalna svojstva i ubrzava metabolizam i proizvodnju toplote u organizmu. Zato papričice "razbijaju" začepljenost nosa i pluća, jačaju imuni sistem, što je vrlo korisno tokom sezone prehlade i gripa.

Brojke koje treba zapamtiti

- 40 odsto dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljava sok jednog nara. Vitamin C jača imunitet, a time i odbranu od virusa i bakterija. - 2 kašičice meda pre spavanja olakšavaju kašalj, naročito noću. - 2 kašičice seckanog đumbira natopiti u vrućoj vodi i piti kao lek protiv simptoma prehlade i gripe (za odrasle). - 53 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama limuna, a preporučena dnevna doza iznosi 75 miligrama. - 2 dana trajala je grlobolja kod ljudi koji su jeli kivi, a kod onih koji nisu - pet dana, pokazalo je istraživanje. - 1 prstohvat ljutih začina poput čilija ili kajenske paprike dobro je svakodnevno dodati u jela jer deluju protivupalno i ubrzavaju metabolizam. - 87 odsto lekara smatra da je pojačana hidratacija veoma važna kod prehlada, a superpomoć je pileća supa. - 10 minuta treba ostaviti iseckani beli luk da odstoji pre nego što ga pojedete ili dodate jelu, tako se aktiviraju njegova lekovita svojstva.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track