SVAKI DAN JE PIO OVAJ NAPITAK IAKO JE GADNOG UKUSA: Živeo je na selu i doživeo 152 godine zahvaljujući samo ČUDOTVORNOM  PIĆU
Foto: Profimedia

SVAKI DAN JE PIO OVAJ NAPITAK IAKO JE GADNOG UKUSA: Živeo je na selu i doživeo 152 godine zahvaljujući samo ČUDOTVORNOM PIĆU

Život -

Napitak koji je zalužan što su Norvežanke mladolikog izgleda, dostupan je i nama, iako je pomalo zaboravljen.

Surutka je spas za zdravlje jetre i mršavljenje, a koliko je ona čudotvorna govori činjenica da je Old Tomas Par, skromni engleski seljak zahvaljujući njoj doživeo 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Sastav i lekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mleku može koristiti umesto mleka u ishrani beba.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1 odsto belančevina i preko 93 odsto vode.

Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku.

Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre.

Obolelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

Alfa-lactalbumin koji sadrži surutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa.

Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Surutka je puna cisteina koji su potrebni telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Nivo cisteina jako je niska kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.

foto: Profimedia

Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebalo da bude deo vašeg svakodnevnog jelovnika.

Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Sirutka pomaže kod:

* hroničnog umora * stresa debljine * prejedanja * visokog pritiska * pada imuniteta * želudačnih tegoba * bolesti jetre kandide * čišćenja organizma od toksina

foto: Profimedia

Kurir.rs/Srbijadanas/foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track