DR BUDIMKA NOVAKOVIĆ: Dijabetes se širi vrtoglavom brzinom
Foto: Profimedia

NIMALO BEZAZLENA BOLEST

DR BUDIMKA NOVAKOVIĆ: Dijabetes se širi vrtoglavom brzinom

Život -

Od svih poremećaja tolerancije glukoze, najčešći je insulin nezavisni tip šećerne bolesti - dijabetes melitus tip 2. Uglavnom je uzrokovan gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, a zbog učestalosti i brojnih komplikacija koji ga prate nameće veliki teret ne samo obolelima, koji su sve mlađi, već i zdravstvenom sistemu i čitavom društvu. Dijabetes je u Srbiji peti vodeći uzrok umiranja i na petom je mestu po broju godina izgubljenog zdravog života usled nesposobnosti.

Skoro polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti i fizičke neaktivnosti, dijabetes tipa 2 danas sve češće dijagnostikuje i kod dece i adolescenata, upozorava čitaoce Lene prof. dr Budimka Novaković, dijetoterapeut.

foto: Kurir

Medicinska nutritivna terapija predstavlja osnovu u lečenju dijabetesa tipa 2 i poželjno je da personalizovana, naglašava.

Koliko je ishrana uslov zdravlja?

- Pravilna ishrana, uz redovnu fizičku aktivnost, uslov je dobrog zdravlja, prvi borbeni red u smanjenju rizika za nastanak poremećaja tolerancije glukoze i prvo terapijsko sredstvo u lečenju već nastalog dijabetesa melitusa. Zato se već danas posavetujte s dijetoterapeutom i krenite u susret dobrom zdravlju. Šta savetujete?

- Kako bi se sprečio nastanak dijabetesa, treba imati ishranu visoke nutritivne gustine koja se odlikuje niskim unosom energije i osigurava unos svih potrebnih nutrijenata.

Ako je bolest otkrivena?

- U slučaju tek otkrivene šećerne bolesti, udružene s viškom kilograma, takvu osobu treba uputiti dijetoterapeutu i konsultacije s njim treba da su jednako učestale kao i konsultacije s endokrinologom. Medicinska nutritivna terapija (MNT) pruža mogućnosti za efikasniju kontrolu šećerne bolest. Šta čini medicinsku nutritivnu terapiju?

- MNT predstavlja zbir nutritivnih postupaka kojima se neka bolest leči ukoliko je nepravilna ishrana osnovni uzrok bolesti ili se ona ublažava ukoliko je nepravilna ishrana dodatni uzrok. MNT nutritivna terapija je prva terpijska linija u lečenju tipa 2 dijabetesa, a zajedno s insulinom u tipu 1 dijabetesa. Ide li hleb uz obrok?

- Hleb od celog zrna ima veći sadržaj dijetnih vlakana, te ima znatno niži glikemijski indeks od belog hleba i nutritivni je savet za osobe s dijabetesom. Koliko i kada će se konzumirati hleb, zavisi od mnogobrojnih činioca. Hleb od celog zrna treba da bude prisutan u doručku. Koliko je voda važna?

- Svi ljudi, pa i osobe sa dijabetesom, treba da unose dovoljnu količinu tečnosti, najbolje zdravstveno bezbednu vodu za piće. Osim vode za piće, veća količina vode dolazi iz hrane. Mršavo meso ima oko 50 odsto vode, jabuke oko 85 odsto. Odraslim osobama potreban je minimalno mililitar vode na svaku kilokaloriju dnevnih energetskih potreba, a optimum je oko tri litra tečnosti.

foto: Profimedia

Pun sto opasnosti

Novembar, decembar i januar su slavski i božićni meseci, a obiluju hranom, pićem i fizičkom neaktivnošću, što je za zdravlje svih, a posebno za osobe sa šećernom bolešću, veća opasnost od hladnoće koja nam stiže. Hrana bogata energijom, mastima, dodatim šećerima i solju treba da bude svedena na minimum, a aktivnosti na maksimum.

Budite aktivni

Fizičkom aktivnošću se postiže bolja kontrola šećera. Hodanjem, plivanjem, igrama i raznim drugim vežbama umanjujemo i stres. U suprotnom, uvećana koncentracija adrenalina uzrokuje stalno prisutnu hiperglikemiju.

Tipovi bolesti

Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest. Tip 2 je uzrokovan ishranom visoke energetske gustine i prekomernom telesnom masom. Od svih tipova poremećaja tolerancije glukoze, tip 2 dijabetesa čini 95%. Više od 80% osoba sa dijabetesom ima prekomernu telesnu masu.

Šta (ni)je dobro

DA: Sirovo povrće, manje količine sirovog voća, mršavo meso, riba, namirnice od celog zrna, niskomasni mlečni proizvodi

NE: Slatkiši, zaslađeni bezalkoholni napici, alkohol, masna mesa i proizvodi od mesa, peciva i hleb od belog brašna

Prof. dr Budimka Novaković, supspecijalista dijetoterapije, redovni je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Član je Društva lekara Vojvodine, Srpskog lekarskog društva i Saveta za biološku bezbednost Srbije. Član je uređivačkih odbora i recenzent nekoliko međunarodnih stručnih i naučnih časopisa.

(Branka Mitrović, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track