OPREZ: 10 simptoma koji otkrivaju da s bubrezima nešto nije u redu
Foto: Shutterstock

VIŠE OD POLOVINE OBOLELIH KASNO PREPOZNA BOLEST

OPREZ: 10 simptoma koji otkrivaju da s bubrezima nešto nije u redu

Život -

Poremećaj rada tog vitalnog organa naziva se i "tihim ubicom" jer ga većina ne uoči u ranoj fazi

U Srbiji hiljade ljudi boluju od dijagnostikovane hronične bolesti bubrega zbog koje moraju da odlaze na dijalizu ili pak imaju transplantovani bubreg, ali pretpostavlja se da je broj onih kojima ta bolest preti i deset puta veći. Osim toga, naša zemlja je u vrhu po broju presađenih bubrega u svetu, što je svakako pohvalan podatak, ali i alarm koliko ta moderna bolest sve više uzima maha.

Previše soli i gaziranih pića pogoršavaju problem Moderne životne navike koje podrazumevaju prekomeran unos soli, gaziranih pića, gojaznost, kao i povišen krvni pritisak i šećerna bolest svakako su okidači bolesti, zajedno s genetskom predispozicijom, a česte upale koje mogu proći neopaženo pogoršavaju problem.

foto: Profimedia

Bubrezi su važni za regulaciju pritiska Bez bubrega nije moguće živeti jer oni upravljaju količinom vode u organizmu elektrolitskom sastavu i kiselošću telesnih tečnosti, odnosno organizma. Preko nadzora nad količinom elektrolita (posebno natrijuma) i vode u telu i regulacijom napetosti krvnih sudova bubrezi služe kao ključni organ za regulaciju arterijskog pritiska. Osim toga, oni služe i u nadzoru nad metabolizmom vitamina D, koji je važan za pravilno održavanje građe kostiju, a pomoću hormona eritropoetina, koji se stvara u bubrezima, nadziru i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca eritrocita.

Bubrežne bolesti se često tiho i sporo razvijaju, sve do poodmaklog stadijuma oštećenja funkcije ovog organa.

Ovi simptomi najčešći su pokazatelji postojanja problema, a ako primećujete bilo koja dva znaka koja se javljaju istovremeno, što pre posetite lekara:

1. Teškoće i bol pri mokrenju - urinarne infekcije često su uzrok bolesti bubrega. Ako se javljaju učestalo, jasan su signal za brigu.

foto: Shutterstock

2. Krv u mokraći - ovo je čest simptom upale, ali i neke ozbiljnije bolesti bubrega.

3. Oticanje - kako bubrezi uklanjaju višak vode iz organizma, javlja se pri smanjenju njihove funkcije. Najčešće je na gležnjevima, rukama, stopalima i u licu.

4. Tamni podočnjaci - ovo je još jedan pokazatelj da postoji poremećaj u izbacivanju vode i toksina iz tela.

5. Svrab kože i osip - kod smanjene funkcije bubrega toksini se gomilaju u krvi, što uzrokuje ove kožne simptome.

foto: profimedia

6. Metalni ukus u ustima i kiseli zadah - ako su bubrezi oštećeni, tada se povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Ona se u pljuvački razgrađuje u amonijak.

7. Mučnina i povraćanje - toksini deluju i na probavni trakt, a često ih prati gubitak apetita i mršavljenje kao znakovi bolesti.

8. Osećaj hladnoće - jedna od posledica bolesti bubrega je anemija i smanjena cirkulacija, koja uzrokuje osećaj hladnoće i trnce u rukama i nogama.

9. Zadihanost i umor - najčešći uzrok je anemija i oticanje pluća, zbog čega je u krvi sve manje kiseonika.

10. Bol u leđima koji se ponavlja - U nekim slučajevima je bol manje, a u drugim više izražena. Ako se bol ponavlja u donjem delu leđa i sa strane, svakako treba posetiti lekara.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track