ČESTO VAM SE VRTI U GLAVI? Nije nimalo naivno, evo zbog čega treba da tražite pomoć DOKTORA!
Foto: Profimedia

KAD SE SVE OKO VAS VRTI

ČESTO VAM SE VRTI U GLAVI? Nije nimalo naivno, evo zbog čega treba da tražite pomoć DOKTORA!

Život -

Ovo stanje obično brzo prolazi, ali može da se desi da su simptomi uporni i ozbiljni i da zahtevaju neke dodatne kontrole. Vrtoglavicu izaziva trenutni pad pritiska u arterijama koje dovode krv u mozak. Time se smanjuje količina krvi, pa i kiseonika u mozgu.

Često se javlja nakon naglog i brzog ustajanja iz ležećeg ili sedećeg položaja i obično traje nekoliko sekundi. Može se pojaviti i ako šećer u krvi isuviše padne, ukoliko niste jeli ili ne lečite dijabetes kako treba. Još jedan razlog vrtoglavice je nedovoljna količina tečnosti. Jaka vrtoglavica ili vertigo može biti rezultat poremećaja u unutrašnjem uhu.

Redovni obroci i vežbanje

Izbegnite pad pritiska pri promeni položaja tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti pre nego što ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja. Ustanite polako i postepeno, a ne naglo. Održavajte stabilan nivo šećera u krvi tako što ćete jesti redovne obroke koji uključuju namirnice bogate vlaknima. Ograničite uzimanje jela koja sadrže belo brašno i dodatni šećer. Poboljšajte rad srca i pluća i osigurajte dovod kiseonika tako što ćete svakoga dana vežbati najmanje pola sata. Ojačajte krvne sudove i poboljšajte krvotok naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom. Time podstičete cirkulaciju i sprečavate pojavu vrtoglavice.

Lečenje

Kad god počne da vas hvata vrtoglavica, sednite i duboko dišite. Opustite se podignutih nogu, time ćete vratiti normalan dotok krvi u mozak. Ukoliko niste jeli duže od dva sata, pojedite nešto hranljivo. Neke vežbe za glavu i telo mogu da pomognu kod jake vrtoglavice. Lekar će vam pomoći da naučite posebne vežbe za vestibularnu rehabilitaciju. Ukoliko se vrtoglavica stalno vraća, a uz to vas boli i vrat, imate temperaturu ili glavobolju, potražite lekarsku pomoć. Ako istovremeno osetite poremećaj vida, obamrlost lica ili udova, lupanje srca, nedostatak daha, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Drugi uzroci vrtoglavice:

- bolesti krvotoka - poremećaj srčanog ritma - moždani udar - osteoartritis u vratnim pršljenovima - emotivni stres - epilepsija - trovanje alkoholom ili drogom - umor očiju - alergija na hranu.

foto: Profimedia

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track