ŽENI IZ TRSTENIKA U ZADNJEM MOMENTU IZVAĐEN TUMOR OD 25 KG: Aleksandru niko na svetu nije hteo da operiše, a onda su to uradili SRPSKI HIRURZI! Neće vam biti dobro kad vidite GRDOSIJU koju su joj izvadili! ALAL VERA, DOKTORI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

VELIKI PODVIG

ŽENI IZ TRSTENIKA U ZADNJEM MOMENTU IZVAĐEN TUMOR OD 25 KG: Aleksandru niko na svetu nije hteo da operiše, a onda su to uradili SRPSKI HIRURZI! Neće vam biti dobro kad vidite GRDOSIJU koju su joj izvadili! ALAL VERA, DOKTORI! (VIDEO)

Život -

Aleksandra Jevtić (7) iz Trstenika, kojoj su hirurzi Vojnomedicinske akademije uspešno odstranili tumor težak neverovatnih 25 kilograma, konačno je stigla kući.

Kada je početkom oktobra ove godine Aleksandra došla na VMA sa tumorom koji joj nije dozvoljavao da normalno hoda ili leži, koji je pritom pritiskao sve unutrašnje organe i ugrožavao joj život, niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi kakav će biti krajnji ishod operacije, koju su prethodno odbili da urade i najbolji svetski hirurzi. Dva i po meseca kasnije, nakon nekoliko uspona i padova, Aleksandrino stanje se stabilizovalo i ona, umesto u bolničkom, napokon spava u svom krevetu. Zbog kompleksnosti same operacije, ali i postoperativnog oporavka, njoj je i dalje potrebna sva moguća nega, te ja Aleksandra sa VMA kući u Trstenik otišla sanitetom, u pratnji svoje sestre Katarine Petrović.

foto: Prontscreen/Prva TV

- Saška konačno ide svojoj kući! Ni mi, a ni ona ne možemo da poverujemo, ali eto, hvala bogu, sve je baš kako treba da bude. Trenutno smo u sanitetu, idemo ka Trsteniku. Jako nam je značilo što smo sve ovo vreme imali konstantnu podršku naših divnih i humanih ljudi, prijatelja i familije u Srbiji i inostranstvu... U celoj našoj borbi, vera, ljubav i velika srca su nam najjače oružje - rekla je Katarina, i dalje pod utiskom.

Ova heroina Vojnomedicinske akademije, nakon šestočasovne komplikovane operacije izborila se sa raznim nedaćama - pobedila je sve bolove, krvarenja, upalu pluća, a čak je i transplantacija kože prošla i više nego dobro. Na leđima gde joj je rađena transplantacija rana je u redu i bez infekcije, a transplantat se primio gotovo u potpunosti, više od 90 odsto. Njoj je sada potrebna adekvatna kućna nega, a to je sve dogovoreno sa nadležnom zdravstvenom službom u njenom rodnom Trsteniku.

foto: Profimedia

- Veliku zahvalnost dugujemo prof. dr Bratislavu Trifunoviću, ekipi plastične hirurgije VMA, sa prof. dr Bobanom Đorđevićem na čelu, dr Jasmini Ivić koja je gotovo svakodnevno tretirala ranu od operacije prethodna dva meseca, kao i ekipi lekara i medicinskih sestara Klinike za opštu hirurgiju VMA. Sve oko daljeg lečenja prepuštamo profesoru Trifunoviću, s poverenjem. Postoje neke nove terapije koje su na našem terenu nedostupne i verovatno preskupe, ali ćemo se svi potruditi da kao i do sada ostvarimo neostvarljivo. Uglavnom, nadam se da nikada više nećemo dozvoliti da ovo naraste. Sada konačno imamo profesora, pravog prijatelja koji će brinuti o njoj, pa šta on predloži, mi smo tu da pratimo i da Aleksandri konačno vratimo osmeh na lice - kazala je Katarina.

Podsetimo, nešto više od šest sati bilo je potrebno abdominalnim, grudnim, plastičnim, vaskularnim hirurzima i anesteziolozima Vojnomedicinske akademije da uspešno odstrane tumor pred kojim su uzmakli najveći svetski medicinski stručnjaci. Iako se za sarkom hirurgija smatra najefikasnijom metodom lečenja, već dovoljno rizičan operativni zahvat uklanjanja tumora tolikih dimenzija dodatno je komplikovalo prisustvo velikih krvnih sudova, rebara, kao i abdominalnih organa. Aleksandri je tumor, osim stomaka i dela leđa, zahvatio i deo grudnog koša, te vršio ogroman pritisak na sve unutrašnje organe, zbog čega je ova žena primala velike doze morfijuma.

Tumor bio pred pucanjem

O tome koliko je ovaj poduhvat komplikovan govori i činjenica da je tokom operacije Aleksandra dobila 11 doza krvi, osam doza krvne plazme, šest doza albumina (protein krvne plazme) i čak 20 doza krioprecipitata plazme. Da se hirurzi VMA nisu odvažili na ovaj nesvakidašnji poduhvat, Aleksandrin život bio bi doveden u pitanje - tumor je bio pred pucanjem, na njemu su se pojavile otvorene rane, a jedan deo sarkoma prikleštio joj je nerv, te je vreme pred operaciju provela u invalidskim kolicima.

Kurir.rs/Blic/Andriana Janković/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track