ZABRINJAVAJUĆE! PODATAK OD KOJEG ĆETE ZANEMETI: Od raka godišnje oboli oko 350 mališana
Foto: Shutterstock

Svetski dan dece obolele od raka

ZABRINJAVAJUĆE! PODATAK OD KOJEG ĆETE ZANEMETI: Od raka godišnje oboli oko 350 mališana

Život -

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se danas, a u Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli oko 350 mališana.

Precizni podaci o broju obolelih i uspešnosti lečenja ne postoje, jer Srbija nema "kancer registar". U ovom momentu leči se oko 200 malih heroja, kažu u Nacionalnom udrženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), navodeći da je broj obolelih svake godine veći za oko dva odsto.

NURDOR je danas organizovao brojne manifestacije u više od 30 gradova širom Srbije, a centralna manifestacija s muzičkim programom bila je u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici.

foto: Profimedia

Tačno u 13 sati, pod sloganom "I ja se borim" simbolično su pustili zlatni balon u obliku srca u znak podrške svim mališanima koji se trenutno leče, ali i onima koji nisu uspeli da se izbore sa opakom bolešću.

Član UO NURDOR-a Ljubiša Stanić kaže da će sredstva prikupljena na današnjim manifestacijama biti usmerena na proširenje kapaciteta roditeljskih kuća.

"U Beogradu imamo tri roditeljske kuće, ali su ti kapaciteti mali. Svesni smo da je broj dece obolele od raka sve veći, tako da moramo da proširujemo kapacitete", rekao je Stanić.

On je dodao da Beograd, kao najveći centar gde se leči najveći broj mališana iz cele Srbije, zahteva mnogo veće kapacitete.

"To su uglavnom roditelji i deca koji dolaze iz unutrašnjosti i njima je, uz sve ostalo, potreban i smeštaj", istakao je Stanić i podsetio na je NURDOR u Nišu izgradio Dečju bolnicu za lečenje mališana obolelih od raka, koja je po evropskim standardima i koja ima 15 smeštajnih kapaciteta, a ranije je imala pet.

Aleksandra Ljajić, sada je zdrava osoba, a pre šest godina lečila se od akutne limfoblastne leukemije. Bila je to teška borba - osam meseci hemoterapije i još 16 meseci je koristila lekove, ali je uspela da se izbori.

"Bilo je to mukotrpno i za mene i za moju porodicu, ali smo se zajedno izborili. Ovde smo da podržimo sve mališane koji se sada bore i da zajedno pošaljemo poruku da ima mnogo nas koji smo pobedili tu bolest i da nikako ne odustaju, da se bore do kraja i da će sigurno uspeti u tome samo da budu jaki", zaključila je Ljajićeva.

Svake godine u svetu od raka oboli oko 160.000 dece, a maligne bolesti odnesu godišnje oko 90.000 dečjih života.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track