IMALA JE CRVENE TAČKICE KOJE SU JE SVRBELE SVUDA PO KOŽI: Nije imala pojma o čemu se radi...
Foto: Littlethings

Ishrana!

IMALA JE CRVENE TAČKICE KOJE SU JE SVRBELE SVUDA PO KOŽI: Nije imala pojma o čemu se radi...

Život -

Nije sve što jedete dobro za vaš stomak. Vi ga hranite stvarima koje vi vilote, ali jadni stomak ne može sve da svari tako lako.

Hajde da pišemo malo o glutenu - mešavini proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, uključujući ječam i raž. Hleb koji obično unosite u sebe takođe sadrži gluten. On zapravo nije štetan, ali može da bjude opasan za one čiji probavni sistem nije u stanju da "slomi" gluten i to vodi ka raznim zdravstvenim problemima.Skupili smo na gomilu neke sporedne efekte, znakove i simptome netolerancije na gluten koje ćete moći da uočite i lakše razumete svoje telo.Hajde da počnemo sa pričom ispod: informacije koje ćete pročitati ovde su zahvalne jer mogu da vam pomognu da preduznete mere predostrožnosti i ostanete zdravi, fit i bez bolesti.1. Bol u stomakuUnutar stomaka postoji dogovor raznih važnih mašina kao što su organi koji igraju veoma važne i jednako komplikovane funkcije našeg tela. Kada to funkcionisanje bude poremećeno, problemi počinju da se vide i na našoj koži.Naš stomak želi hranu ali onda postane potpuno zbunjen šta da radi sa hranom i onda proizvodi gasove, nadimanje, proliv i zatvor. Ako ovi problemi postanu ozbiljniji i ne leče se mogu da uzrokuju oštećenje u tankom crevu. Imajte u vidu da ovo mogu da budu razlozi koji su prvi znak netolerancije na gluten.

2. VrtoglavicaVrtoglavica je još jedan znak glutenske alergije. Ako neko u svojoj ishrani unosi gluten svakodnevno, on počinje da se suočava sa napadima vrtoglavice.

3. Promene raspoloženjaZdravlje unutar vašeg probavnog sistema odgovorno je za skoro sve uključujući i vaš osmeh i sreću. Ako ne možete da svarite hranu sa glutenom, počećete osećate iritaciju, aknsioznost i tugu. Ako vam se to dešava, izbacite gluten iz ishrane i videćete kako vam se raspoloženje vraća u normalu i ne menja se često.

4. Hronična migrenaGlavobolje su vrlo česte kod ljudi sa slabim probavnim sistemom. Takođe je povezana i sa zdravstvenim stanjem, ali ako se suočavate sa glavoboljom u roku od 30 do 60 minuta nakon jela, to znači da je to efekat glutena.

5. Koža koja svrbiVaša koža je najveći organ tela i ne samo što radi sav posao za vaše organe, ona isto pati kad nešto nije u redu sa njima. Ako vaš stomak ima probleme u procesuiranju glutena i postaje osetljiv na njega, to će se reflektovati na vašoj koži. Primetićete tačkice koje izazivaju svrab na telu.

6. FibromialgijaAko osećate široko rasprostranjenu bol u vašim mišićima, ligamentima i tetivama, to je fibromialgija što je simptom netolerancije na gluten. Jedno istraživanje otkrilo je da je oko 4 odsto stanovništva SAD ima takve bolove, a žene čak pate i više. Prema mnogim zdravstvenim radnicima, ako izbegavate gluten možete da se oslobodite nekih od simptoma u roku od nekoliko dana.

7. Hronični umorPostoji konekcija između vašeg stomaka sa vašim raspoloženjem ali i sa nivoom energije. Loše varenje može lako da vas umori i utiče na vaš rad.

8. Netolerancija na laktozuAko vaš stomak ne razume gluten, onda neće dobro razumeti ni mlečne proizvode. Postoji određena šećerna supstanca u mleku i mlečnim proizvodima koji stvara probleme sa varenjem. Netolerancija na laktozu i gluten idu ruku pod ruku, ako vaš probavni sistem ne vari gluten, isto će se desiti i sa mlekom, a to možete lako da proverite ako ne pijete mleko nekoliko dana.

(Littlethings)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track