KAKO HLADNO VREME UTIČE NA NAŠ ORGANIZAM? Otkrijte čega se trebamo paziti
Foto: Shutterstock

Saveti

KAKO HLADNO VREME UTIČE NA NAŠ ORGANIZAM? Otkrijte čega se trebamo paziti

Život -

Smanjenjem temperature tokom zime zdravstveni problemi povezani s vremenom postaju veći. Hladno vreme donosi brojne rizike, posebno za starije osobe.

Predstavljamo vam nekoliko primera na koje možete pripaziti ove zime i kako se obraniti od njih.

IMUNOLOŠKI SASTAV

Tokom zime provodimo više vremena u zatvorenim prostorima i češće smo u bliskom kontaktu s drugima, kao što su prodavnice, šoping centri ili restorani. S time dolazi i do lakših širenja zaraza poput gripa, kašlja i prehlade.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Vitaminima protiv gripa, stalnim pranjem ruku sapunom i vodom ili korišćenjem tečnosti za dezinfekciju ruku. Nemojte kašljati ili kihati u dlanove.

SRCE

Hladno vreme sužava krvne žile. To povećava rizik od srčanog udara.

ŠTA MOŽEMO UČINITI?

Dobro se obucite pre izlaska, uključujući kapu, rukavice i topao kaput. Izbegavati napore na otvorenom koji mogu uznemiriti srce, npr., čišćenje snega.

KOŽA

Suvi, zimski vazduh može usisati vlagu iz naše kože.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Svakodnevno zaštitite kožu kremom na bazi ulja kako biste blokirali isparavanje vlage. Tuširajte se mlakom a ne vrućom vodom. Koristite kreme koje će održavati vlagu u vašoj koži.

Vašu kožu štite: grejp, čaša kafe na dan, mahune, čaj, šargarepa, tuna, brokoli, spanać, kokos…

TELESNA TEMPERATURA

Starije osobe sklone su riziku od hipotermije, gde unutrašnja temperatura tela padne prenisko. Čak je i duža prehlada može uzrokovati.

ŠTA UČINITI?

Uvek se ”zabundati” i biti svestan znakova koji upozoravaju na to da telo ne podnosi dobro hladnoću, poput ukočenosti u vratu, rukama ili nogama. Nazovite hitnu pomoć ako sumnjate da vi (ili neko drugi) imate hipotermiju.

(ljepotaizdravlje.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track