ISPRAVKA - Patlidžan nije lek za artritis, nema nikakvih dokaza da uklanja bol i posledice bolesti
Foto: Stock

lečenje

ISPRAVKA - Patlidžan nije lek za artritis, nema nikakvih dokaza da uklanja bol i posledice bolesti

Život -

Iako se na našem portalu pojavio tekst u kome se navodi da je čaj od patlidžana "lek za artritis", to su tvrdnje koje spadaju u domen pseudonauke i teorija zavere jer za njih nema nikakvih pouzdanih izvora niti dokaza.

U spornom tekstu se pominjalo iskustvo žene koja boluje od ove bolesti, iako nigde nije naznačen njen identitwt.

Krajnje neutemeljeno, navodi se "da je otkrila ovaj prirodni lek protiv artritisa koji ne samo da uklanja simptome boli, već uklanja i posledice bolesti".

Dalje, tvrdi se da je voda u kojoj se kuvao patlidžan - "lek za artritis", što nije tačno.

Tvrdnja da ćete "nakon samo 20 dana korištenja biti u mogućnosti da oporavite pokrete u kolenima i nogama i da će bol i upala nestati, lažne su.

Artritis je u većini slučajeva neizlečiva bolest, osim kada je posledica upale koja se leči antibioticima. Kod artritisa postoje periodi remisije, kada bolest ne pokazuje kliničke simptome, (recimo kada se giht ispravnom prehranom dovede pod kontrolu), ali se to ne može nazvati izlečenjem već kontrolisnjem bolesti.

Baš kao što se širom interneta mogu pronaći tvrdnje da patlidžan navodno leči artritis, mogu se naći i navodi tvrdnje da pogoršava simptome artritisa. Kao što nema dokaza da leči ovu bolest, nema dokaza ni da ga pogoršava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track