OPREZNO: Nije grip, pazite se da ne dobijete upalu pluća
Foto: Shutterstock

Ne igrajte se zdravljem, pratite simptome

OPREZNO: Nije grip, pazite se da ne dobijete upalu pluća

Život -

Treba skidati temperaturu, a ukoliko ona i nakon tri dana ne pada ili raste, ako pacijent otežano diše i ima uporan kašalj, onda se obratite doktoru

Sezona virusa je u jeku, a na razvoj bolesti dodatno su uticale i velike promene temperature.Šef ambulante opšte medicine u DZ Stari grad prim. dr Biserka Obradović kaže za Kurir da je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama veći nego u septembru.- Svi misle da kada skoči temperatura, da je to grip, ali povišena temperatura ne znači odmah gripno stanje. Česte su upale grla, a imamo i dosta bronhitisa - ističe dr Obradović.Ona objašnjava da na pojavu bronhitisa utiče više faktora:- Ako osoba nije fizički aktivnosta, ako boravi u zatvorenoj prostoriji i nije na svežem vazduhu, ona je ugroženija, podložnija je infekcijama. Imamo i pojavu bronhitisa kod osoba koje se ne jave na vreme lekaru. Ali to ne znači da čim dobijete temperaturu treba da trčite kod lekara. Treba skidati temperaturu, a ukoliko ona i nakon tri dana ne pada i raste, ako pacijent otežano diše i ima uporan kašalj, onda se obratite doktoru.Dr Obradović ukazuje i na mogućnost pogoršanja bolesti:- Može se dobiti i upala pluća kao posledica bronhitisa. Komplikacija bilo koje bolesti može dati takve tegobe da osoba završi u bolnici.Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“, u odnosu na isti period iz prošle sezone nadzora, u ovoj izveštajnoj nedelji registrovana je viša vrednost stope akutnih respiratornih infekcija.- U toku nedelje od 3. do 9. oktobra zabeleženo je 1.921 oboljenje slično gripu sa stopom obolevanja od 26,46 odsto. Među pacijentima sa ovim oboljenjima prednjače deca do četiri godine - 61,69 odsto, odnosno od pet do 14 godine, 55,99 odsto.„Batut“ napominje da je u prethodnoj nedelji bilo teške akutne respiratorne infekcije (SARI) i da je prijavljeno sedam takvih slučajeva.

PREVENTIVA- unos vitamina- što više tečnosti- boravak na svežem vazduhu- vetrenje prostorija- fizička aktivnost

ANKETA /PRVO NARODNI LEK, PA ONDA KOD LEKARA/Vesna Bročilović (63)PREVENTIVNO JEDEM BELI LUKPada svašta sa neba i virusi nisu kao nekada što su bili, opasniji su sada nego ranije. Kao preventivu koristim beli i crni luk, limun i uglavnom mi pomogne, za tri dana bude sve gotovo.Mira Bujić (64)PRVO SE SAMA LEČIMJedem dosta voća i uzimam vitamine u obliku tableta. Ako krene žešće da me hvata groznica, primenjujem narodne lekove, jedem beli luk. Prvo se sama lečim, a ako ne prođe, odem lekaru.Smilja Lepetić (77)SLABO IZLAZIM IZ KUĆEZa sada se nisam prehladila, ali treba da idem na operaciju, pa se plašim da me ne uhvati nešto, jer to više nije kao nekad. Čuvam se tako što slabo izlazim iz kuće, a pijem dosta čajeva, jedem voće i povrće.Vera Obradović (60)NI VIRUSI NISU KAO PREUnuče mi je prehlađeno, ima temperaturu već pet dana, kažu lekari da je neki virus u pitanju. Sekiram se, jer virusi nisu kao pre. Mi u kući kao preventivu koristimo čajeve i vitamine. Čuvamo se koliko možemo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track