ZDRAVIJE NEGO ŠTO STE MISLILI: Kozje mleko smanjuje rizik od raka i pogodno je za dijabetičare
Foto: Profimedia

Blagodeti mleka

ZDRAVIJE NEGO ŠTO STE MISLILI: Kozje mleko smanjuje rizik od raka i pogodno je za dijabetičare

Život -
Kozje mleko vam može mnogo pomoći u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergije, pogodan je za dijabetičare, ali i smanjuje rizik karcinoma

Kada su u pitanju mlečni proizvodi, kozje mleko spada u najzdravije namirnice. Ono jača imunitet, štiti od raka, bogato je vitaminima i mineralima, a deluje i kao prirodni sedativ, piše Stvar ukusa.

Kozje mleko je odličan saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari.

Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47 odsto više vitamina, a u odnosu na kravlje mleko, dok kalijuma ima 134 odsto više. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mleko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi.

U njegovim mlečnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mleku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina poseduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mleko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mleko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju creva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mlečnog šećera, koje kravlje mleko sadrži u daleko većim količinama.

Dovoljna jedna čaša

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mleka od 200 mililitara. Ta jedna šolja obezbeđuje mališanima čak 18 odsto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.

Prirodni sedativ

Surutka, kozji sir i jogurt takođe predstavljaju moćna prirodna lekovita sredstva. Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osećaja relaksiranosti i pospanosti. Smanjuje apetit, snižava holesterol, čisti zubne naslage, sprečavajući karijes, a potpomaže i regeneraciju jetre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track