BOLNE USPOMENE! DEČAK S TRAKTORA NEMA SNAGE DA POGLEDA FILM OLUJA: Dovezao je celu porodicu u SRBIJU, a ovo je njegova PRIČA
Foto: RTRS, Facebook

Potresno

BOLNE USPOMENE! DEČAK S TRAKTORA NEMA SNAGE DA POGLEDA FILM OLUJA: Dovezao je celu porodicu u SRBIJU, a ovo je njegova PRIČA

Kultura -

Film "Oluja" rasplakao je desetine hiljada ljudi u bioskopima širom Srbije, a srca publike osvojio je mladi Ivan Vujić u ulozi dečaka Petra.

film Oluja, Film Oluja
foto: Sever Zolak / Nikola Žakula

Posebno su potresne scene u kojima on vozi traktor kako bi spasao svoju porodicu, a njegov lik, kako su za Kurir potvrdili autori ovog ostvarenja, rađen je po stvarnom junaku Draganu Miokoviću. Imao je tada samo 12 godina. S majkom i mlađim bratom Duškom, tog 4. avgusta 1995, napustio je svoj dom "dok akcija ne prođe". Sa nešto osnovnih stvari, iz sela u okolini Gračaca, uputili su se negde na sigurno, i ne sluteći da se nikad neće vratiti u zavičaj. Danas svi žive u Beogradu. Junak priče je uspešan mladi čovek, srećno oženjen, ima porodicu, ali nema snage da pogleda ovu priču.

Dragan Mioković

- Neću pogledati film. Za mene je sve to jako stresno. Pogledao sam trejler i moj slučaj nema mnogo veze s dečakom iz filma. Nisam doživeo ništa tako stresno. Jesu granatirali kolone izbeglica, ali mi smo tada već prošli dalje. Traktore je vozilo mnogo dečaka. Danas sam srećan. Imam porodicu. Ne znam šta bih novo rekao o "Oluji" - kaže za Kurir Dragan.

Hrvatska, Etničko čišćenje, Ratni Zločin, Dragan Mioković, Krajina, Akcija Oluja
foto: RTRS

U rodnoj Hrvatskoj, prvi put od "Oluje", bio je pre desetak godina da bi izvadio dokumenta.

- Velebit je ostao isti, i to me podseća mnogo na detinjstvo, ali livade i puteljci su se promenili i sve mi sada izgleda manje. Imao sam osećaj ko da sam u snu. Nije mi bilo realno - ovako je junak "Oluje" govorio za Kurir 2015. godine. Poslednji put je traktor vozio 1995. godine:

- Prodali smo ga. Trebale su nam pare.

Jovo Maksić
foto: Mondo/Stefan Stojanović

Jedan od glavnih likova ove filmske priče je Ilija (Jovo Maksić), koji u želji da spreči dalje napade na selo, kada je zamalo ostao bez sina Petra, formira diverzantsku jedinicu s ciljem da uništi neprijateljsko gnezdo odakle dolazi opasnost. Radnja se prepliće sa sudbinom Brace (poslednja uloga na filmu Davora Janjića, op. aut.), koji je navikao da sve plaća i potkupljuje, pa čak i ljudski obraz, ali u toku "Oluje" doživljava snažan preokret i shvata da novac ne može da mu pomogne. Poseban pečat priči daje osvetnička misija Daneta (Zlatan Vidović), koji gubi svoga brata.

Miloš Radunović
foto: Katarina Mihajlović

Film je nastao po ideji "Omega produkcije" i uz podršku Telekoma Srbija i govori o jednom od najvećih zločina nad srpskim narodom od Drugog svetskog rata, o bolnoj temi koja je ovim delom ostala zapisana za buduće generacije.

- Filmom "Oluja" želeli smo da prikažemo istinu o tragičnoj srpskoj sudbini u etničkom čišćenju sa jednog prostora, što je nezapamćen zločin. Ovo je priča o običnim ljudima, domaćinima, radnim, poštenim i ponosnim, koji su stradali ne svojom krivicom i koji su proterani sa svojih vekovnih ognjišta. Svesni smo da je "Oluja" tema koja je veća od svih nas i velika je odgovornost snimati je. Suština naše misije je bila da napravimo svedočanstvo o tim događajima, stavljajući u fokus prognane porodice u begu, njihove teške sudbine, stradanje nedužnog naroda na koji su padale bombe, uz ogromnu količinu bola i patnje. Jer, "Oluja" više ne sme da se ponovi - rekao je reditelj i scenarista Miloš Radunović.

Miloš Radunović
foto: ATA images

Za Kurir je ranije otkrio da će priča o Petru biti zastupljenija u seriji.

- Film će se razlikovati od serije, u njoj će se više pažnje obratiti na dečaka koji je celu svoju porodicu prevezao na traktoru. Nažalost, nisam imao priliku da ga upoznam i popričam s njim. Odabrao sam njega, jer mi je najtužnije kad su deca žrtve - kazao je Radunović.

film Oluja
foto: Sever Zolak/Omega produkcija

U filmu glavne uloge igraju i Marija Pikić, Milica Stanković, Ljubiša Milišić, Marko Baćović, Novak Bilbija, Jelena Čović, Jakov Jevtović, Vahid Džanković i drugi.

Redovna bioskopska distribucija filma u Srbiji počela je pre desetak dana, a publiku očekuje i televizijska serija od 12 epizoda, koja će biti emitovana za nekoliko meseci.

Kurir.rs

Bonus video:

07:28

SPECIJAL KURIRA - OLUJA Uključenje Nataše Drakulić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track